Magazin
GLAZBA I DUHOVNOST: MARIO BRKIĆ

Molitva za novo doba
Objavljeno 17. travnja, 2021.
SVEĆENIK I KANTAUTOR PREDSTAVIO ANTOLOGIJSKU PJESMU “MOLITVA” U NOVOM RUHU

Gledajući širu sliku masovne popularne kulture, veze između glazbe i duhovnosti duge su i postojane još od pedesetih godina prošloga stoljeća, od kada pop-glazba i pop-kultura u SAD-u postaju generacijski društveni fenomen, da bi nakon Amerike, a onda i Britanije, cijela priča postala opće civilizacijsko dobro.

Kad se radi o žanru popularne duhovne glazbe, on i u Hrvatskoj zauzima posebno mjesto. Između ostaloga, za bolje upoznavanje s tom glazbenom vrstom preporučljiv je izvrstan box-set "Popularna duhovna glazba" s pet CD-ova i čak 100 originalnih pjesama, koji je Croatia Records objavila 2016. godine.

To izdanje, kako piše na promotivnom materijalu, nije 100 najboljih, ni najljepših, ni najizvođenijih, a posebice ne 100 hitova hrvatske popularno duhovne glazbe. Ovo je 100 bisera u kojima se zrcali sve bogatstvo i raznolikost ove glazbene vrste. Na ovoj kompilaciji nalaze se skladbe izvođača koji su krajem 60-ih i početkom 70-ih počeli stvarati nešto novo u svijetu glazbe, poput VIS-ova "Žeteoci" i "Prijatelji", pa sve do suvremenih izvođača i bendova koji tek dolaze. Stoga se na ovom izdanju rame uz rame, ili bolje rečeno pjesme uz pjesmu, nalaze velikani popularne duhovne glazbe poput: Čede Antolića, grupa "Kefa", "Veritas" i "Dominik", kao i neka, široj javnosti manje poznata imena. Među 100 bisera našle su se i skladbe, odnosno izvedbe poznatih imena naše zabavno glazbene scene poput Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Tonija Cetinskog, Tomislava Ivčića, Danija Maršana, Marka Perkovića Thompsona, i drugih, a čije se skladbe ili izvedbe sadržajno s pravom mogu svrstati u ovu glazbenu kategoriju. A kad govorimo o duhovnosti ovih pjesama one su izraz vjere, molitve, vapaja, zahvale, traženja i nalaženja smisla života. Plod su života i svakodnevnog rasta u vjeri, i kao takve mnogima mogu biti poticaj, nadahnuće, oslonac i putokaz u mnogim životnim potrebama.

 



Što se tiče drugih hrvatskih autora i izvođača popularne duhovne glazbe, spomenimo još i Emanuela, grupe "Božja pobjeda", "Aledory", Alana Hržicu, Ivana Zlodija... te svakako i Molitvenu zajednicu mladih Nazaret iz Zagreba, koja je predstavila svoju prvu autorsku pjesmu pod nazivom "Tko sam ja za Tebe" te tako hrabro zakoračila na bogatu scenu duhovne glazbe u Hrvatskoj.

SLAVONSKI DUHOVNJAK
Svijetli primjer popularne duhovne glazbe jest i vlč. Mario Brkić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, župni upravitelj Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu i kantautor koji je nakon 14 godina izvođenja predstavio svoju pjesmu "Molitva" u novom ruhu, obogaćenom videospotom.

Ovaj svestrani tridesetdvogodišnjak, rođen u Slavonskom Brodu, svoju glazbenu priču počeo je još u ranom djetinjstvu u svojoj obitelji te ju je nastavio pjevanjem u župnim zborovima, kao i školovanjem u srednjoj glazbenoj školi, gdje je i maturirao solopjevanje. Već kao srednjoškolac piše svoje prve duhovne pjesme koje izvodi zbor mladih njegove rodne Župe Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu, a kasnije i zbor mladih Župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku, s kojima se povezao u vrijeme svog školovanja u Osijeku. Osim nastupa u zborovima, vlč. Mario Brkić nastupio je i na festivalima duhovne glazbe - Uskrs festu i Bono festu. Glazbene talente nastavio je razvijati i u svom životnom pozivu svećenika, tako je pisanje i pjevanje dio njegove svakodnevice i danas.

VEČER SVEĆENIKA
Spot za pjesmu "Molitva" vlč. Marija Brkića, koju već 14 godina izvode mnogi zborovi mladih na svojim duhovnim susretima i župnim sakramentalnim slavljima, premijerno je prikazan na Laudato televiziji te je ova popularna duhovna pjesma dobila potpuno ruho. Vlč. Brkić pjesmu "Molitva" napisao je još u svibnju 2007. godine, kad je bio učenik četvrtog razreda srednje škole, a nakon što je već odlučio odazvati se Božjem pozivu i postati svećenik. Pjesma je nastala kao plod jedne večernje molitve. Ona opisuje molitvu te je ujedno i sama u sebi molitva. Spot možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=oG3gy6M50yE.

Upravo to ozračje kraja dana jednog svećenika prikazano je u spotu prikazujući molitvu Povečerja (Časoslov) kao posljednju molitvu u danu, u kojoj svećenik prije samoga počinka Gospodinu predaje svoj duh. Dok scena nastupa za klavirom u dvorani s jedne strane odaje dojam svečanosti za vrijeme izvođenja pjesme, s druge strane molitva u sobi prikazuje stvarnost svećenika na kraju dana. Ta molitva odvodi duh u neka nova prostranstva, što je prikazano scenom sklapanja očiju, nakon koje dolazi treća scena na ušću dvaju slavonskih rijeka. Dok su prve dvije scene snimane u noći, scena u prirodi na ušću snimana je danju, čime se dodatno želi naglasiti kako s Bogom uvijek dolazi novost koja je u netaknutoj prirodi prikazana simbolikom danjeg svjetla te spajanja dvaju živih voda tekućica. Lokacije snimanja videospota isprepliću župnu kuću i crkvu u Sarvašu, svečanu aulu Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te predivne prikaze prirode ušća Drave u Dunav nedaleko od Aljmaša.

Tekst i glazbu napisao je vlč. Mario Brkić, a aranžman Saša Miočić, koji je ujedno zaslužan i za glazbenu produkciju, tonsko snimanje, miks i mastering. Videoprodukciju je napravio Jerko Abičić.

Molitvu, kao glavnu temu ove pjesme, i njezino značenje, vlč. Mario Brkić opisuje kao snažno sredstvo po kojem čovjek u dodiru sa svojim Stvoriteljem doživljava novo duhovno iskustvo, učvršćuje se u istini o sebi samom te ulazi u dijalog s Vječnim.

NA PRAVOM PUTU
- Radostan sam što je moja "Molitva" zadobila svoju konačnu verziju i potpuno novo ruho. To me posebno raduje zbog činjenice da je već četrnaest godina rado izvođena među mnogim mladima na različitim duhovnim susretima, molitvama i sakramentalnim slavljima.

Kad sam ju napisao, nisam ni mislio da bi se mogla proširiti izvan našeg zbora mladih, a sada ju, koliko čujem, pjevaju ne samo u našoj domovini, nego i šire. Lijepo je vidjeti oduševljenost mnogih koji ju znaju od prije. Posebno sam oduševljen kad vidim objave u kojima pojedinci svjedoče da ih je ova pjesma vratila kući, tamo gdje pripadaju, i da im je pomogla donijeti konačnu odluku na životnoj prekretnici. Za mene kao autora pjesme najljepše od svega jest čuti da ona doista potiče na dubok i iskren odnos s Gospodinom. Neka tako i ostane - izjavio je u povodu premijere spota vlč. Mario Brkić.

Luka Kotlar, A&R diskografske kuće Laudato, rekao je kako je sretan zbog izlaska ovog spota, naglašavajući vrijednost pjesme koja se više od desetljeća izvodi diljem cijele Hrvatske i regije.

"Drago nam je biti dijelom ove glazbene priče talentiranog glazbenika koji ovim spotom rado izvođene pjesme čini nove korake na sceni hrvatske duhovne glazbe".

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Spot za pjesmu “Molitva”, koju već 14 godina izvode mnogi zborovi mladih na svojim duhovnim susretima i župnim sakramentalnim slavljima, premijerno je prikazan na Laudato televiziji...
Lokacije snimanja videospota isprepliću župnu kuću i crkvu u Sarvašu, svečanu aulu Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te predivne prikaze prirode ušća Drave u Dunav nedaleko od Aljmaša...
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike