Novosti
IDENTIFIKACIJA POSMRTNIH OSTATAKA

Riješena sudbina hrvatskog branitelja Tomislava Milića, traga se za još 1868 osoba
Objavljeno 15. travnja, 2021.
U Osijeku će sljedećeg tjedna biti provedena identifikacija još šest osoba

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka hrvatskog branitelja Tomislava Milića (1962.), nestalog u Domovinskom ratu 1991. godine, a ekshumiranog 2020. iz pojedinačne grobnice u Bogdanovcima, pokraj Vukovara.

Novi laboratorij
Tomislav Milić bio je pripadnik 204. vukovarske brigade, a u obranu Vukovara uključio se u svibnju 1991. kao pričuvni pripadnik hrvatskih obrambenih postrojbi. U obrani Vukovara sudjelovao je do njegove okupacije, a nestao je tijekom proboja na području Bogdanovaca, u dobi od 29 godina. Identifikaciji su nazočili i članovi obitelji poginulog branitelja. Izrazivši sućut obitelji, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je zadovoljstvo konačnim rješenjem tog slučaja te istaknuo posvećenost i upornost nadležnih tijela, predvođenih Ministarstvom, u rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja. Milićeva sestra Dragica i sin Damir dali su svoje uzorke za DNK analizu, na osnovi koje je utvrđen njegov identitet, a bit će pokopan ovoga petka, na Memorijalnom groblju u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru.

- Nećemo stati ni posustati u potrazi za nestalima sve dok ne pronađemo i posljednju osobu s još uvijek predugog popisa osoba za kojima Hrvatska traga od Domovinskog rata - poručio je Medved. "Ovdje su, na Zavodu, posmrtni ostatci još devet civilnih žrtava koje su ekshumirane i do kraja ovog mjeseca provest ćemo identifikaciju. U Osijeku ćemo sljedećeg tjedna s obiteljima provesti identifikaciju šest osoba, od kojih su dva branitelja i četiri civilne osobe", rekao je ministar. Naglasio je kako je to dokaz ozbiljnog i odgovornog rada u procesu pronalaska i u identifikaciji nestalih. U suradnji s Medicinskim fakultetom i Zavodom uređen je novi DNK laboratorij, u vrijednosti od pet milijuna kuna, koji će do kraja mjeseca biti stavljen u punu funkciju te omogućiti provođenje identifikacije i onih posmrtnih ostataka koje s postojećom opremom nisu mogli identificirati.

Vezano uz odnose sa Srbijom, rekao je kako se suradnja oko dostave, protokola, informacija ili saznanja o sudbini nestalih nije promijenila. "Ovdje se radi isključivo o političkoj odluci Srbije i moj poziv ide prema njima da nam dostave informacije o tome gdje se nalaze ti posmrtni ostatci", ističe Medved. Želi da sve obitelji dožive ovakav trenutak i da prestane njihova patnja i bol zbog neizvjesnosti. "Toliki niz godina te obitelji pate i iščekuju istinu. Toliko je velik broj članova obitelji, poglavito roditelja i supružnika, umro, a nije dočekao istinu o sudbini svojih najmilijih. Teške su to sudbine", dodao je.

Identifikacija je provedena sukladno s epidemiološkim mjerama kako bi se minimalizirala mogućnost rizika od zaraze, a obitelji omogućio dostojan pogreb. Nakon ove identifikacije u evidenciji nestalih u Domovinskom ratu je 1467 osoba, kao i 401 zahtjev za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što ukupno čini još 1868 neriješenih sudbina iz Domovinskog rata.

Žive od nade
Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kaže kako obitelji žive od nade i očekuju da će se dogoditi nešto što će otvoriti arhive u Srbiji. Uputila je apel svima onima u Hrvatskoj koji nose teret saznanja o grobnicama i onome što se dogodilo da kažu što znaju i pomognu obiteljima, a apel je uputila i Srbiji.

Predstojnik Zavodu za sudsku medicinu Milovan Kubat rekao je kako Zavod unatoč potresu i drugim nedaćama nastoji zadržati kontinuitet, pogotovo u identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava rata. Objasnio je da su za identifikaciju potrebna tri elementa - posmrtni ostatak, dobar genotip i blizak član obitelji. Kaže kako je DNK analiza jedina metoda identifikacije, ali da je genomska i mitohondrijska analiza, koju su do sada provodili, nedostatna kada su uzorci iz posmrtnih ostataka jako degradirani i kada referentni uzorak nije najbolji, odnosno kada dolazi od daljnje rodbine. "Kupnjom nove tehnologije i uređenjem novog laboratorija bit ćemo u mogućnosti rješavati i te slučajeve, koje do sada nismo mogli identificirati", ističe Kubat.

Igor Bošnjak
IZ SRBIJE NI JEDAN PODATAK KOJI POMAŽE
Suradnja sa Srbijom još uvijek potpuno izostaje iako smo mi u proteklih pet godina uputili Srbiji više od stotinu zahtjeva vezanih uz konkretno vrijeme, mjesto i konkretne osobe, upravo s ciljem kako bismo saznali gdje se nalaze posmrtni ostatci nestalih kako bismo proveli identifikaciju i posmrtne ostatke predali njihovim bližnjima, rekao je ministar Tomo Medved. Dodao je da do sada nisu primili ni jedan konkretan podatak ili informaciju koja može pomoći u pronalasku nestalih te poručio kako se radi o političkoj odluci. Ponovio je da su u posjedu dokumenata što su postrojbe JNA činile na području Vukovara nakon privremene okupacije. “Upravo na tom tragu tražimo da nam daju informaciju gdje su završili posmrtni ostatci koji su ekshumirani s ulica Vukovara ili iz primarnih grobnica”, rekao je.
Ministarstvo će organizirati pogrebnu skrb te dokumentaciju dostaviti istražnim i pravosudnim tijelima
Najčitanije iz rubrike