Novosti
PORUKA IZ HZJZ-A

Izbori mogući uz dosljednu provjeru mjera
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u četvrtak kako njegove preporuke, ako se dosljedno primjenjuju, pružaju siguran epidemiološki okvir za provedbu skorih lokalnih izbora.

S obzirom na to da slijedi prikupljanje potpisa na štandovima političkih stranaka, HZJZ smatra kako je, pod uvjetom da se svi izborni sudionici pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, moguće nesmetano odvijanje izbornog procesa uz očuvanje zdravlja svih građana. HZJZ se referirao i na zahtjeve za upute specifične za Primorsko-goransku županiju, odnosno upite kako se mogu prikupiti potrebni potpisi ako su iduća dva tjedna zabranjena sva okupljanja. Prikupljanje potpisa birača ne smatra se oblikom javnih događanja i okupljanja, kaže HZJZ i ističe da njegove preporuke donose epidemiološke mjere koje su sveobuhvatne i primjenjive na sve okolnosti izbornog procesa za epidemije.

Pozivajući se na iskustvo u organizaciji lanjskih izbora za Sabor, koji su također održani u epidemiji, Zavod smatra kako su epidemiološke mjere koje je tada predložio bile iznimno učinkovite. Nakon izbora nije primijećen porast broja novooboljelih koji su kao izvor zaraze navodili sudjelovanje u izborima niti se primijetilo grupiranje bolesti u osoba koje su sudjelovale u pojedinim dijelovima izbornog procesa. H
Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata