Kultura
U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA

Plesni programi preko Zooma tijekom travnja
Objavljeno 15. travnja, 2021.
U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa Hrvatski sabor kulture preko Zooma organizira dva zanimljiva online plesa programa. U vikendu od 16. do 18. travnja družit ćemo se s plesnom umjetnicom i pedagoginjom Martinom Terzić na temu "Suvremene plesne tehnike/scenski pokret". Fokus seminara/radionice bit će osvještavanje inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje (prema somatskom pristupu tijelu Total Body Connectivity - Peggy Hackney, Laban/Bartenieff Fundementals) kao predispozicija za pravilnu izvedbu pokreta. Ovakav pristup pokretu primjenjiv je plesačima različitih plesnih stilova, ali i svima koji žele produbiti vlastite spoznaje o kretanju na sceni i izvan nje.

Posljednji vikend u travnju (24. i 25. travnja) rezerviran je za folklornu umjetnost. Bračni par Marica i Tonći Tadin uvest će nas u svijet tradicijskih plesova Dalmacije u razdoblju od kraja 19. st. pa sve do 2. svjetskog rata. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja. Na temelju prikazane građe polaznici će naučiti razlikovati, opisati, usporediti i otplesati više plesova navedenog područja. Uz ponuđenu glazbenu pratnju i objašnjenja moći će svladati plesne korake.

Online programi Hrvatskog sabora kulture za sve njegove članice su besplatni, a ostali zainteresirani trebaju platiti kotizaciju u iznosu od 250 kn. Prijave se obavljaju preko Zoom registracijskog obrasca, za online program s Martinom Terzić do 14. travnja, a za folklorni online seminar do 22. travnja. Sve ostale detalje pronađite na www.hrsk.hr. T.K.
Najčitanije iz rubrike