Crna kronika
USTAVNI SUD ODBIO MU ŽALBU, NEĆE NA SLOBODU

Pritvor i dalje policajcu koji je sadio marihuanu
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Policajca Odjela za droge PU osječko-baranjske tereti se i za prodaju oružja

Policajac koji je radio u Sektoru kriminalističke policije PU osječko-baranjske, u Odjelu kriminaliteta droga, ostaje u istražnom zatvora zbog opasnosti od ponavljanja (ne)djela. Odluka je to Ustavnog suda koji je odbio žalbu na rješenje o produljenju boravka u pritvoru policajca koji se sumnjiči za dilanje droge, odavanje službene tajne te nedopuštenu prodaju oružja i eksplozivnih tvari. U istražnom zatvoru je od 21. listopada prošle godine.

Policajac se žalio na prvostupanjsku i drugostupanjsku odluku o produljenju istražnog zatvora, a sada mu je i Ustavni sud žalbu također odbio. U žalbama je navodio da je marihuanu zasadio isključivo zbog bolesti oca, o čemu je uz žalbu dostavio medicinsku dokumentaciju i ovjerenu izjavu oca. Tvrdio je da drugostupanjski sud nije odgovorio na sve njegove žalbene navode, posebice da iz zapisnika o očevidu proizlazi da je pronađeno 2,6 kilograma droge, a ne četiri kilograma, koliko se navodi u optužnici i u drugostupanjskom rješenju. Smatrao je i da nije odgovoreno na njegovu tvrdnju da iz nalaza i mišljenja vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" proizlazi da se od te količine marihuane može dobiti 141,05 grama ulja, a što, po njemu, nije dovoljna količina za prodaju.

Iz predmeta spisa proizlazi da je okrivljeni policajac kaznena djela činio u dužem razdoblju, od travnja 2019. do listopada 2020. godine. Kao policajac PU osječko-baranjske u Sektoru krimpolicije, Odjel kriminaliteta droga, bez odobrenja je dostavljao preko internet-aplikacije L. L. iz Zagreba fotografije podataka iz službenih predmeta za koje je bio zadužen i koje je zastupao te podatke iz drugih službenih predmeta koji su mu bili dostupni kao i fotografije spisa podataka iz sustava MUP-a za četiri osobe iako ti podatci predstavljaju službenu tajnu. Isto tako, u više navrata, sumnjiči ga se da je prodavao vatreno oružje i njihove dijelove, čija je prodaja dopuštena samo uz prethodno odobrenje, koristeći okolnosti da mu je kao policijskom službeniku do njih bilo lakše doći, a uz to je i sam posjedovao vatreno oružje i streljivo čije je držanje građanima zabranjeno.

Povrh toga, tijekom očevida kod njega je pronađena veća količina marihuane - 4281,07 grama te devet plastičnih šprica napunjenih uljem konoplje težine 54,4 grama, koje je držao skrivene na svom posjedu. Iz nalaza i mišljenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba od 31. prosinca 2020. proizlazi da je jednokratna doza ulja konoplje količina koja odgovara veličini zrna riže, pri čemu se procjenjuje da bi u jednom gramu ulja bilo oko 10 do 50 zrna riže, ovisno o veličini zrna, što bi odgovaralo količini od 0,02 do 0,10 grama iz čega proizlazi da se iz količine od 54,4a0 grama ulja može prirediti od 544 do 2720 doza, koje zacijelo nisu bile isključivo namijenjene olakšavanju zdravstvenih problema jedne osobe.

Sandra Lacić
PUNO PARAMETARA
Ustavni sud u svojoj odluci navodi da su sudovi pri obrazlaganju iteracijske opasnosti raščlanili sve podatke iz kojih proizlazi raznovrsnost kriminalnih aktivnosti za koje je policajac osnovano sumnjiv. Brojnost i vrste kaznenih djela, razdoblje za koje se sumnjiči, količina pronađene droge za koju se sumnja da je bila namijenjena prodaji, a posebice činjenica da se radi o isprepletenim kriminalnim aktivnostima, tvore veću kriminalnu količinu i ukazuju na veću kriminalnu upornost.

- Podnositelj je osnovano sumnjiv da je svoj položaj policajca koristio ne samo za neovlašteno odavanje podataka nego i za teža kriminalna ponašanja kao što je neovlaštena prodaja vatrenog oružja. Te okolnosti upućuju na postojanje opasnosti od ponavljanja djela - zaključuje Ustavni sud.
Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike