Dome slatki dome
INTERIJERI TEHNOLOGIJA I UREĐENJE

Uređaji koji nisu samo zabavni nego i lijepi
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Audiouređaji i videouređaji te zvučnici standardna su oprema stambenih prostora, pa ih treba tretirati kao komade namještaja

Sjedinjenje klasičnih stilova uređenja i modernih tehnoloških uređaja u interijeru može se postići kad je estetika u pitanju. Mogu se povezati na dva načina: odabirom retrodizajna uređaja koji su dostupni na tržištu ili stvaranjem kontrasta klasičnog namještaja i moderne tehnike, koja svojom dimenzijom, zvučnim i vizualnim efektima postaje jednako moćna kao i kvalitetno izrađen klasični namještaj.

Ako odaberete moderan minimalistički način uređenja doma, nećete imati probleme s uklapanjem tehničkih uređaja u interijer. Dizajn uređaja potpuno je prilagođen prostoru u kojem dominiraju ravne geometrijske linije i čistoća. Audiouređaji i videouređaji te zvučnici čine standardnu opremu stambenih prostora, pa ih treba tretirati kao komade namještaja, koji će biti istaknuti u prostoru, a dizajnom i bojom se uklapati s ostalim elementima.

Isticanje tehničkih uređaja zahtijeva određenu pravilnost pri postavljanju kako s tehničko-funkcionalne tako i s estetske strane. Postavljanje zvučnika uvelike ovisi o površini i obliku prostorije, pa se pri postavljanju posavjetujte ili direktno angažirajte stručne osobe koje će zadovoljiti sve kriterije i osigurati kvalitetno ozvučenje prostora. Pri tome vodite računa o tome da konačan vizualni dojam zadovolji estetske zahtjeve i osigura položaj zvučnika, koji će imati vizualno dobre, a ne slučajne (kaotične) pozicije u prostoru.

U slučaju da nemate posebnih akustičkih zahtjeva i kupujete uređaje sa standardnom opremom, zvučnike postavite slobodno u prostor. Kao samostojeći elementi, mogu se po potrebi pomicati i djelovati dekorativno u prostoru. Oblici su im različiti, od jednostavnih do vrlo skulpturalnih. Odabirom zvučnika ravnih geometrijskih linija, nećete pogriješiti. Uspješno se uklapaju u sve stilove uređenja, od modernih do rustikalno-ambijentalnih. Određene vrste zvučnika i tehničkih uređaja vrlo ćete jednostavno uklopiti s namještajem jer sami izgledaju poput elemenata namještaja. Ako se odlučite za sobni regal s minimalističkim kubusima i policama, s lakoćom ćete pronaći tehničke uređaje i zvučnike koji će se svojim dizajnom potpuno uklopiti u ovu koncepciju i biti gotovo neprimjetni u ukupnoj kompoziciji sobnog regala.

Tanja Kvorka
ZVUČNICI NA ZIDU
Postavljanje zvučnika na zid oko TV uređaja traži određenu pravilnost da bi konačan dojam bio skladan. Postavite ih u ravninu s lijeve i desne strane TV uređaja ili na različite visine, ako u prostoru postoje dodatni elementi koji prate igru visinskih razlika. U svakom slučaju, vizura TV uređaja i pratećih zvučnika mora biti skladna i cjelovita. Uvođenjem reda u ovoj tehničkoj zoni oslobađate prostor za prostorne ekshibicije i nepravilnosti u drugim zonama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike