Novosti
HRVATSKA U SKUPINI NAJBOLJIH

Rast proizvodnje među najvećima je u Uniji
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Hrvatska je u veljači s Mađarskom i Irskom bila u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok je na razini EU-a i eurozone proizvodnja smanjena, pokazalo je izvješće Eurostata.

U 27-članoj Europskoj uniji sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u veljači 0,9 posto u odnosu na prethodni mjeseca, kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima porasla 0,8 posto. U eurozoni proizvodnja je u veljači smanjena jedan posto u odnosu na siječanj kada je porasla također 0,8 posto. Najsnažnije je u veljači na oba područja pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 1,9 posto, a izrazito je smanjena i proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 1,0 posto u EU-u te za 1,1 posto u eurozoni. Zona primjene zajedničke europske valute bilježila je i zamjetan pad proizvodnje energenata za 1,2 posto. Proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara gotovo je stagnirala u odnosu na siječanj.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u veljači na mjesečnoj razini pala proizvodnja u Francuskoj, za 4,8 posto. Slijede Malta i Grčka s padom proizvodnje za 3,8, odnosno 2,5 posto.

Hrvatska je izdvojena među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na prethodni mjesec, za 3,4 posto prema sezonski prilagođenim podacima. U siječnju proizvodnja je porasla 1,5 posto. Najveći rast proizvodnje bilježile su u veljači Mađarska i Irska, za 4,8, odnosno 4,2 posto. H