Ekonomija
ZASIJANO 50 % PLANIRANIH POVRŠINA

Seljaci već ugovorili prodaju dijela uroda
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Na slavonsko-baranjskim poljima tijekom proljeća najviše će biti posijano kukuruza koji se pokazao profitabilnom kulturom

Kiša koja je u utorak počela padati tek je djelomice usporila proljetnu sjetvu na slavonsko-baranjskim poljima, ali bez obzira na to, slažu se ratari, dobro je došla ‘‘žednim‘‘ poljoprivrednim površinama i treba je još.


Optimalni rokovi nisu na izmaku, vremena za završetak sjetve preostalo je još dosta, tako da među seljacima - panike nema. To više što će, sukladno najavama meteorologa, vrlo brzo moći u svoje njive i sjetvi prionuti ‘‘punim jedrima‘‘. Kako saznajemo od ratara, na slavonsko-baranjskim poljima tijekom proljetne sjetve najviše će posijanog biti kukuruza.

Repu će presijavati

- Ni ove godine nismo se odlučili za šećernu repu. Najviše ćemo posijati kukuruza, a od planiranih količina već je 70 posto u zemlji - priča Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca, naglašavajući kako su uoči kiše počeli i sa sjetvom suncokreta. Ne pribojava se isteka optimalnih rokova te ističe kako je u utorak palo 10 litara kiše po četvornom metru, a trebalo bi još najmanje 20-ak.


I na poljoprivrednim površinama Petra Pranjića iz Novog Čeminca tijekom ovogodišnje proljetne sjetve najviše će biti kukuruza, a za sada ga je posijano 10-ak posto od planirane količine. Tvrdi kako se pokazao prilično profitabilnom kulturom te kako ima željenu cijenu.


- Kiša koja je u utorak počela padati neće praviti problema. Dapače, potrebna je. Uostalom, mišljenja sam kako sa sjetvom ne treba žuriti, već čekati toplije vrijeme koje će, uz vlagu od kiše koja pada, pomoći da nicanje i klijanje budu u željenom razdoblju - preporučuje Pranjić, dodajući kako je siguran da od rokova neće odstupiti. Već je posijao 50-ak posto suncokreta i drago mu je što nije niknuo jer bi ga mraz ‘‘načeo‘‘. Poput šećerne repe, koja je sijana u ‘‘varljivom‘‘ ožujku, pa će je seljaci morati presijavati. No, ne radi se golemim površinama. Kao i Sabo, prodaju dijela uroda već je ugovorio, a za dio će ipak pričekati. Ugovaranje otkupa, uz ponuđenu cijenu, naziva dobrim potezom otkupljivačkih kuća, jer seljaci znaju na čemu su i mogu kalkulirati, među ostalim i obaviti pokoju prihranu više.

Optimalni rokovi

Sjetva je djelomice stala i na poljima tvrtke Anabella iz Duboševice, ali se njezin vlasnik, Ivo Matijačić zbog toga ne zabrinjava previše.

- Za dan ili dva ćemo opet krenuti na njive i sve završiti u optimalnim rokovima. Dnevno sijemo po 40 hektara površina, dio je već posijan pa nam preostaje još nekoliko dana sjetve - priča. Najviše će posijati kukuruza, a potom, na 100 hektara, graška. Na isto takvoj površini, nešto kasnije, posijat će kukuruz šećerac. Suncokret je već ‘‘na svom mjestu‘‘, a ranije posijanoj šećernoj repi mraz je naškodio tek na zanemarivim površinama. Kao i ostali ratari, tvrdi kako je kiša odlično došla, ali je treba više. Pribojava se još jedne sušne godine te upozorava na kanal kojim je do prije nekoliko godina voda stizala iz Mađarske, a koji je potpuno suh, što se ranije nikada nije događalo.


Ivica Getto
Neki su se preorjentirali na sjetvu maka
Premda najzastupljeniji u Baranji, kukuruza neće biti na poljoprivrednim površinama PZ Bajmak iz Topolja. Osnovni razlog zašto je tome tako je - divljač. Budući da su obradive površine PZ Bajmaka smještene na mjestu gdje ima mnogo divljači (posebice nakon postavljanja Orbanove žilet žice), kukuruz je nemoguće zaštititi. Stoga se ova PZ preorjentirala na mak. Najveći su proizvođači maka u Hrvatskoj, a kako ističe suvlasnik PZ, Bojan Đurić, imat će ga na 50-ak hektara. I maku je dobro došla kiša koja je počela padati u utorak.
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike