Kultura
U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI U ZAGREBU

Obilježavanje Međunarodnog dana umjetnosti popustom na izložbu “Baciti istinu u lice!”
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) obilježit će danas, 15. travnja, Svjetski dan umjetnosti, i to uz popust za ulaznice na aktualnu retrospektivu "Baciti istinu u lice!" Ratka Petrića. Na dan kojim se slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza i naglašava prinos umjetnika održivom razvoju, MSU organizira happy hour - od 17 do 19 sati nudi 50 posto popusta na cijene ulaznica za Petrićevu izložbu.

- Petrić, vrhunski umjetnik poznat po intervencijama u javnom prostoru, na korist zajednice, autor raznolikog izraza, čiji rad naglašava važnost održivog rada i života, utjelovljenje je svih vrijednosti koje Svjetski dan umjetnosti afirmira - ističe se u najavi.

Za Svjetski dan umjetnosti odabran je 15. travnja, datum na koji se 1452. godine rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci, a obilježava se od 2012. godine na inicijativu IAA - International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a. Na izložbi "Baciti istinu u lice!" Ratka Petrića prvi se put javnosti predstavlja integralni kritički presjek njegova opusa, s oko 300 radova, skulptura, maketa, plakata i tiskovina, radova na papiru te arhivske građe i multimedijskih sadržaja, od kojih se mnogi izlažu premijerno.

Ratko Petrić (Zadar, 1941. Zagreb, 2010.) diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Vanje Radauša na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a karijeru je počeo kao crtač i karikaturist. Bio je jedan od osnivača Salona mladih, kao i likovne grupe Biafra. Još 1985. predlagao je Aleju skulptura na zagrebačkom savskom nasipu, gdje je uspio napraviti postav s 12 skulptura. Za javne površine rodnog Zadra i okolice ostvario je čak pet spomenika i 29 skulptura, te postavio desetak skulptura u privatnom parku skulptura uz obiteljsku kuću i atelijer u zadarskom predjelu Belafuža. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a izlagao je na 53 samostalne izložbe te na više od 255 skupnih izložbi.

O središnjoj temi svog opusa - čovjeku i njegovoj sudbini progovara uz ironiju, sarkazam i grotesku, usput propitujući društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave svojega doba, ljudske vrijednosti i slobodu. T.K.
Prvi put se javnosti predstavlja integralni kritički presjek opusa Ratka Petrića, s oko 300 radova
Možda ste propustili...

U GODINI U KOJOJ SLAVE 75. ROĐENDAN RADA

Kristina Opačić Vrućina postala prvakinja Ansambla LADO

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u