Regija
MJESTA ZA NADZOR BRZINE

Kritične su glavne ulice i obilaznica koja dobiva rotore
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Struka za nadzor predlaže i Tordinčevu, jer izlazi na Mandićevu i Dragotinski put, Gotovčevu, Hebrangovu
ĐAKOVO

Policijska uprava osječko-baranjska pozvala je građane da na adresu e-pošte icosic@mup.hr do četvrtka, 15. travnja, do 10 sati, dostave prijedloge za lokacije nadzora brzine kretanja vozila.

Dio je to akcije Mreže prometnih policija Europe Roadpol, prema čijem će planu i smjernicama od 19. do 25. travnja na području ove PU policijski službenici provoditi pojačani nadzor brzine kretanja vozila, a 24. travnja, od 00 do 24 sata, provest će se i akcija 24 sata nadzora brzine, tzv. speed marathon.

Pozivom građanima želi se što bolja suradnja s njima u rješavanju ove problematike gdje je javnosti pružena mogućnost da sami lociraju kritičnu točku, kada je riječ o brzini vozila. Dok policija čeka prijedloge građana, đakovačkog prometnog stručnjaka, sudskog vještaka i revizora za cestovnu sigurnost, ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Ivan, Hrvoja Crnoju, pitali smo što on sa stajališta struke navodi kao crne točke u gradu i okolici, posebice kada je riječ o brzini vozila, gdje locirati njezin nadzor i koja rješenja predlaže.

Dobre vijesti
Crnoja kaže kako sve glavne ulice u gradu, tzv. prometne žile kucavice – Preradovićeva, Pavićeva, Starčevićeva, Teslina, ali i ulice poput Tordinčeve, jer prema novome izlazi na Mandićevu i Dragotinski put, Hebrangove, Mandićeve, Gotovčeve…, jednom riječju sve duže ulice u gradu gdje se može razviti brzina, imaju opravdan razlog biti lokacije za nadzor brzine.

– U okolici takvo je mjesto u zadnje vrijeme Dragotin, jer je sada spojen na Trnavu, a ondje policija već ide u kontrolu brzine. Slučaj je to i s potezom prema Semeljcima, već od izlaza Viškovci. Nadalje, pozornost treba obratiti i na smjer Selci - Gašinci, novu spojnu cestu, na kojoj ljudi "tiskaju" – nabraja crne točke Crnoja.

Na svoju "listu" stavlja i đakovačku obilaznicu. Govoreći o prebrzoj vožnji na njoj, misli (i) na motocikliste. Kao rješenja najavljena su dva kružna toka, s križanjem za Selce i Satnicu. Na prošlotjednoj sjednici Sabora zastupnik i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić iz prve je ruke, od resornog ministra Olega Butkovića, prenio dobre vijesti za Đakovo i okolicu – uskoro počinju radovi na dva kružna toka na đakovačkoj obilaznici, dovršetak sanacije Pavićeve i Preradovićeve u Đakovu, projektiranja rekonstrukcija državnih cesta do Bračevaca, Mikanovaca, Vrpolja i Širokog Polja, a u nekoliko godina sva prigradska naselja bit će biciklističkim stazama povezana s gradom.

Križanja
Crnoja za nadzor brzine predlaže, kako kaže, jedno malo radikalno rješenje s kojim još nije izišao, još je u izradi.

- U svakom dijelu grada gdje su stambena naselja, poput Vile, Sjevera, Dračica, dijela Čikage, (oko) Pazarišta..., prijedlog je da se brzina ograniči na 30 km/h, a koja je sada 50 km/h te da se uklone znakovi glavne i sporedne ceste i formiraju raskrižja cesta iste važnosti, a prednost prolaska ima desna strana. Vozač bi na svakom takvom raskrižju morao usporiti i provjeriti ima li netko s desne strane. Imao bi obvezu propustiti vozilo koje mu eventualno dolazi s desne strane, a ne vidi ga - iznosi Crnoja svoje rješenje. Dodaje, ono je efikasno, jednostavno, sa smanjenim troškovima, jer ne zahtijeva toliko prometnih znakova kao sada.

– Dostavljeni prijedlozi koji se budu mogli realizirati bit će dostavljeni nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja – poručuju iz PU-a.

Suzana Župan
“POVRATAK NA POČETAK PRIČE”
Crnoja podsjeća na Zakon o sigurnosti prometa iz 2004., gdje se mjerenje brzine, osim MUP-a, odnosilo i na tijela jedinica lokalne samouprave, što je ukinuto. Prema njemu, Grad je postavljao kamere, ili je to dodjeljivao privatniku. “Ukinuvši to lokalnoj samoupravi od koje se očekuje da zna teren, a time i gdje je najbolje nadzirati kontrolu brzine, ovako se sada pitaju građani da predlažu lokacije, što je povratak na početak priče”, kaže.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike