Novosti
PRITISAK NA BOLNIČKI SUSTAV SVE JE VEĆI

Raste broj hospitaliziranih, uskoro cijepljenje prosvjetara
Objavljeno 14. travnja, 2021.
Ministar znanosti i obrazovanja podržava ideju da cijepljenje bude organizirano u školama

Zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa s komplikacijama ubrzano se pune bolnički kapaciteti u Hrvatskoj. U utorak, 13. travnja, na bolničkom je liječenju zbog COVID-a bilo 1948 osoba, među kojima su 192 pacijenta na respiratoru. Broj hospitaliziranih je od 10. travnja povećan za 152 osobe.


U utorak je Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio o novih 1936 zaraženih koronavirusom na 10.214 testiranih, a njih 25 umrlo je u razdoblju od 24 sata. Sada je u Hrvatskoj ukupno 12.096 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji trenutačno 26.192 osobe. Od prvog slučaja zaraze 25. veljače prošle godine do 13. travnja ove godine ukupno je 6358 preminulih.


Do sada je utrošeno 595.369 doza cjepiva, a cijepljeno je 483. 825 osoba. Prvom dozom cijepljene su 370.544 osobe, a i drugu su primile 111.544 osobe. Za 1737 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje, navode iz Nacionalnog stožera.


Među prioritetima za cijepljenje od sljedećeg tjedna mogli bi biti i prosvjetni djelatnici. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako će podatke o onima koji se iz obrazovnog sektora žele cijepiti imati do petka. "Potom će HZJZ prirediti potrebne količine i organizirati cijepljenje", rekao je novinarima Fuchs i podržao ideju da cijepljenje bude organizirano u školama.


Očekujem da se neće svi cijepiti, ali mislim da je u međuvremenu došlo do promjene svijesti o potrebi cijepljenja, kaže Fuchs, dodajući kako ne bi bilo osnovano iznositi bilo kakve brojeve o tome. Podsjetio je na ankete za iskazivanje interesa koje su ranije bile provedene u Sisačko-moslavačkoj županiji, kada je oko 45 posto nastavnog osoblja reklo da će se cijepiti, da bi u konačnici bilo procijepljeno svega 20 posto od ukupnog broja osoblja. Fuchs također nije mogao reći hoće li prosvjetni radnici moći birati vrstu cjepiva, jer ne zna koja su cjepiva trenutačno dostupna. Napomenuo je da je u prosvjetnom sustavu od vrtića do srednjih škola zaposleno oko 90.000 ljudi.


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je u utorak da su u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dan ranije obrađena 363 uzorka od kojih su 53 bila pozitivna na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazilo se 115 osoba koje su oboljele od koronavirusa, 83 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je 13 bilo na respiratoru, i 32 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminula je jedna osoba koja je bila pozitivna na koronavirus u dobi od 68 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 1141 osoba. Ponovno je bilo kršenja te mjere. Naime, policija je u ponedjeljak na graničnom prijelazu Duboševica u kršenju te mjere zatekla dvoje rumunjskih državljana i jednu švedsku državljanku, a na graničnom prijelazu Erdut jednog državljanina Srbije. Oni su svi prekršili odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti o tranzitu, jer nisu na vrijeme napustili Hrvatsku.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji organizirano je cijepljenje na tri punkta, uglavnom starijih osoba. "Ukupno je cjepivo primila 1321 osoba, u Vinkovcima njih 520, u Vukovaru 498 te u Županji 303. Dakle, odazvali su se svi koji su pozvani i možemo reći kako smo imali stopostotni učinak. Svakako da je tomu pridonijelo to što je ovaj put u pitanju bilo samo Pfizerovo cjepivo", kaže dr. Kata Krešić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo i dodaje kako je u tijeku cijepljenje i docjepljivanje u ordinacijama obiteljske medicine, a kada će organizirati novo cijepljenje na punktovima ovisi o brzini pristizanja novog cjepiva.
Od 419 testiranih osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 64 ih je novih pozitivnih na COVID-19 te je udjel pozitivnih među testiranima 15,3 posto. Preminula je jedna osoba. Trenutačno je u toj županiji 60 hospitaliziranih zbog COVID-19, i to je jedna od najvećih brojki od početka epidemije.


M.Flego/I.Alilović/H
napredak
DO SADA JE UTROŠENO 595.369 DOZA CJEPIVA
ZA ASTRAZENECU
Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio je nastavak cijepljenja AstraZenecom, istaknuvši ponovno kako koristi nadmašuju rizike. HZJZ navodi i kako je Portugal zatražio zajednički koordinirani pristup EU-a ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine skupine stanovništva. "HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pozorno praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile golemu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva dano je Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pozorno pratiti njihov rad i slušati mišljenja i preporuke", ističe HZJZ.
1948

osoba je 13. travnja bilo na bolničkom liječenju
192

pacijenta su 13. travnja bila na respiratoru
25

osoba preminulo je zbog COVID-a, prema izvješću od utorka