Sport
JAGMA ZA ARGENTINCEM

Osijek će otkupiti Miereza, ali hoće li ga moći i zadržati?
Objavljeno 14. travnja, 2021.
Odšteta za Ramona je 2,5 milijuna eura, a finalizaciju posla treba još potvrditi predsjednik Ferenc Sakalj

Iako je borba za naslov u punom jeku, u Gradskom vrtu već se naveliko prave nacrti momčadi za sljedeću sezonu. Bez obzira na to kako završila utrka s Dinamom, trener Nenad Bjelica i u novom prvenstvu rezultatske će ciljeve postaviti visoko.

On drukčije ne zna i ne želi razmišljati. U takvim okolnostima glavna se priča vrti oko sjajnog argentinskog napadača Ramona Miereza. Prvi strijelac HNL-a na posudbi je iz španjolskog Alavesa do kraja sezone, a Osijek ima mogućnost otkupa njegova ugovora po cijeni od 2,5 milijuna eura. Odšteta nije malena, zapravo, ako bi je bijelo-plavi platili, bio bi to rekordan iznos koji su platili za jednog igrača, ali ako se u obzir uzmu sve okolnosti, nema uopće dvojbe da bi to bio odličan posao.

Kako ga zadržati?
Mierezove igre u dresu Osijeka nisu mogle proći nezapaženo pa na tržištu vlada prilično zanimanje za njegove usluge. Međutim, licitacije nema, plati li osječki klub traženu odštetu, Mierez će postati njegov igrač, a trener Nenad Bjelica dao je naslutiti kako je taj posao sasvim blizu zaključenja.

- Mi svoju odluku imamo. Ići ćemo u otkup Mierezova ugovora, otkupna cijena nije malena, a čekam još samo sastanak s predsjednikom Ferencom Sakaljem kako bismo stavili točku na "i" oko zaključenja tog posla. Ramon očito uživa kod nas, jer samo posve zadovoljan igrač može pružati tako kvalitetne partije - rekao je Bjelica, a onda je dodao znakovitu rečenicu:

- Za njega vlada veliko zanimanje na tržištu. Mi ga želimo otkupiti, a onda ćemo vidjeti koliko će se dugo zadržati u našim redovima.

Dakle, čak i ako ga se otkupi od Alavesa, to ne znači kako će Argentinac i sljedeće sezone predvoditi Osijekov napad. S obzirom na zanimanje bogatih klubova moglo bi se dogoditi da mu Gradski vrt na ljeto bude samo tranzitna postaja s koje će se otisnuti u neku jaču ligu. Naravno, Osijek bi na tom poslu ostvario veliku zaradu, ali igrača poput Miereza neće biti lako nadomjestiti. Ne samo zbog velikog broja pogodaka nego i zbog čudesne energije te radne etike koju unosi u svaku utakmicu. No ne treba praviti račun bez krčmara. Prvo Osijek mora zgotoviti njegov otkup, a onda će se moći razmišljati dalje. Možda u Gradski vrt ne dođe ponuda koja će zadovoljiti apetite bijelo-plavih s obzirom na vrijeme, u kojem još uvijek stoluje koronavirus, pa su klubovi znatno manje rastrošni nego prije.

Santini i Erceg
Bjelica je nedavno izrazio zadovoljstvo napadačkim arsenalom kojim raspolaže ove sezone. Mierez, Santini, Erceg, Bohar, a tu je i Topčagić, kojeg zbog ozljede još nismo vidjeli u akciji.

- Napadači su važan dio svake momčadi. Naši su odlični, ne samo Mierez i Santini, koji su prve opcije, tu su još Ante Erceg i Damjan Bohar, koji su pokazali da mogu vrlo kvalitetno odigrati na toj poziciji - poručio je trener bijelo-plavih.

Međutim, taj arsenal mogao bi se na ljeto osuti. Sve se glasnije šuška kako će se Ivan Santini, koji ima ugovor do kraja sezone, teško zadržati duže u redovima bijelo-plavih. Želio bi se još jednom okušati u inozemstvu. Što se Ercega pak tiče, on je, poput Miereza, na posudbi, a ostalo mu je još godinu dana ugovora s danskim Brondbyjem pa bi i njega trebalo ili otkupiti ili eventualno produžiti posudbu. Dakle, moglo bi se dogoditi da od navedenog kvarteta ostane samo Bohar i Topčagić, koji s Osijekom ima još godinu dana ugovora.

Nema dvojbe kako će ljetni prijelazni rok biti vrlo zanimljiv...

Dalibor Keler
NENADA BJELICU ČEKA PUNO POSLA
Trener-menadžer bijelo-plavih Nenad Bjelica imat će pune ruke posla ovog ljeta oko slaganja momčadi. Uopće ne dvojimo kako će je željeti još pojačati, a čekaju ga i eventulani pregovori oko otkupa posuđenih igrača (Mierez, Erceg) te s onima kojima ugovori izlaze na kraju sezone (Santini, Gyurcso, Lopa). Kako sada stvari stoje, s Lopom vjerojatno neće biti produžena suradnja. Jasno, uvijek postoji i mogućnost transfera, jer Osijek je rezultatima ove sezone skrenuo pozornost na sebe.
rekord
OSIJEK TREBA PRIPREMITI 2,5 MILIJUNA EURA
Najčitanije iz rubrike