Osijek
POMOĆ ZA OSJEČKO-BARANJSKE PODUZETNIKE

Najviše potpora utrošeno
za kupnju strojeva i alata
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Potpore su mogli dobiti obrti, trgovačka društva i zadruge na području OBŽ-a

Prvih 14 od ukupno odobrenih 260 poduzetnika potpisalo je u utorak ugovor s Osječko-baranjskom županijom o dodjeli potpora iz Javnog poziva za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja. Potpora je namijenjena ulaganjima za kupnju alata, strojeva, postrojenja i opreme, zatim za ulaganja u poslovne prostore, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje, ali i kupnju računalne opreme i programa, kao i za marketinške aktivnosti. Intenzitet potpora je do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, a najviše do 50.000 kuna za poduzetnike koji su u djelatnosti prerađivačke industrije, a za sve ostale poduzetnike intenzitet je do 25 posto, odnosno do 25.000 kuna. Korisnici ovog Javnog poziva mogu biti obrti, trgovačka društva i zadruge osnovane na području županije.

Županija, rekao je u uvodnoj riječi župan Ivan Anušić pozdravljajući okupljene, kontinuirano i kroz cijelu godinu izdvaja sredstva za potpore obrtnicima i poduzetnicima, a samo u ovom Javnom pozivu riječ je o tri milijuna kuna koji će biti dodijeljeni.

- Kontinuirano smo povećavali iznose i broj poduzetnika kojima smo pomogli. U tom smjeru nastavljamo i ubuduće jer su mjere dale rezultate - povećan je broj poduzetnika i obrtnika u Županiji u kojoj su otvoreni i novi obrti te zaposleni novi ljudi - rekao je župan pozvavši poduzetnike da potpore budu iskorištene za aktivnosti koje će očuvati radna mjesta.

Tri milijuna kuna

Podsjetio je kako je 2017. godine kroz ovaj program dodijeljeno potpora u vrijednosti od jednog milijuna kuna koje je iskoristilo 46 poduzetnika; sada je pak riječ o iznosu od raspoloživih tri milijuna kuna za 260 poduzetnika. Ukupno ih se prijavilo nešto više od 280.

- Nastojimo pomoći svima onima koji našu županiju drže gospodarski aktivnom, koji imaju svoje zaposlenike, svoje proizvode i koji su naposljetku nama bitni ne samo za funkcioniranje županije nego i cijelog sustava - rekao je župan.

Jučer su ugovori potpisano s poduzetnicima kojima je odobren najviši iznos potpore. Snježana Biloš, direktorica "Otosa", ističe kako je potpora iskorištena za potrebno certificiranje.

- Mi smo se obvezni certificirati po određenim normama jer proizvodimo uglavnom medicinske proizvode te ćemo dobiveni novac dijelom iskoristiti za ishođenje pojedinih normi, a također i računalne opreme te softvera koji će nam pomoći u proizvodnji i proboju na inozemna tržišta. Posljedice pandemije kod nas su vidljive jer ovisimo mahom o zdravstvenom sustavu koji ne funkcionira uobičajeno, već je najvećim dijelom usmjeren na posljedice saniranja ove štete oko COVID-19. Potporu nismo dobili prvi put. Mi smo lokalpatrioti, djelujemo lokalno i koristimo sve što nam se omogući. Mislim da kao tvrtka koja zapošljava 56 zaposlenika na to imamo i pravo - otvorena je bila Biloš.

Marko Preradović, direktor tvrtke Bonavia, za proizvodnju namještaja, s 50-ak zaposlenih, također navodi kako je dobivena potpora jako važna.

- Dobivenim ćemo novcem kupiti viličar koji koristimo u svakodnevnom radu. Osjećamo posljedice pandemije, no kako radimo po cijeloj Hrvatskoj, uspijevamo preživjeti. Do pojave pandemije bilježili smo stalni rast, a u posljednjih godinu dana održavamo postojeće stanje - rekao je Preradović.

Još šest poziva

Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, istaknula je da je upravo najviše potpora dodijeljeno za kupnju strojeva te adaptaciju poslovnih prostora.

- Uz to, kroz ovaj projekt Županija sufinancira aktivnosti poduzetnika vezane i uz investicijsko i tekuće održavanje ili kupnju opreme, nabavu strojeva, postrojenja i alata te ulaganja u obrazovanje i marketinške aktivnosti. Osnovni su uvjeti ovog javnog poziva bili da je riječ o poduzetniku, čija je tvrtka osnovana minimum tri mjeseca od trenutka objave javnog poziva, da ima bar jednu zaposlenu osobu i da je imao ulaganja vezana uz navedene primjere - rekla je pročelnica.

Otvoreno je još šest županijskih javnih poziva za poduzetnike: za mjere pomoći zbog pandemije COVID-19, informiranje, edukaciju, savjetovanje i sufinanciranje nastupa na sajmovima te za sve druge promotivne aktivnosti za klastere. Trajno je otvoren i javni poziv za kreditiranje poduzetnika kroz kreditne programe s nula posto kamata.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana