Novosti
REVIDIRALI PROCJENU GOSPODARSKOG RASTA NA 5,9 POSTO

HNB: Očekuje se oporavak domaće potražnje, mnogo toga ovisi o turizmu
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Hrvatska narodna banka (HNB) revidirala je naviše projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini, na 5,9 posto s prethodno projiciranih 4,9 posto, i to zahvaljujući očekivanjima snažnijeg oporavka domaće potražnje, ističe se u priopćenju iz središnje banke.

S obzirom na razmjerno povoljne recentne pokazatelje gospodarske aktivnosti, HNB u 2021. očekuje rast od 5,9 posto, navodi se u priopćenju nakon sjednice Savjeta HNB-a. U HNB-u pritom ove godine očekuju snažniji oporavak domaće potražnje, dok su očekivanja rasta inozemne potražnje nešto ublažena pod utjecajem pogoršanja epidemiološke situacije u većini europskih zemalja u proteklim mjesecima i razmjerno sporog procjepljivanja. No, napominju da projekciju realne stope rasta BDP-a prate naglašeniji negativni rizici, koji se ponajprije odnose na pretpostavke o razmjerno uspješnoj turističkoj sezoni uz znatan porast prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju u odnosu na proteklu godinu. Osim osnovnog, HNB je stoga procijenio i alternativni, pesimistični scenarij, koji pretpostavlja znatno nepovoljniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i svijetu, kao i dužu primjenu restriktivnih mjera. Uz negativne učinke na osobnu potrošnju, investicije i prihode u turizmu, rast realnog BDP-a u nepovoljnom scenariju mogao bi u 2021. godini iznositi 2,8 posto, ističe se dalje u priopćenju.

Također, navodi se kako se u 2021. očekuje prigušeni oporavak na tržištu rada, jer je negativna reakcija tržišta rada na snažan gospodarski pad u 2020. bila znatno slabije izražena. Nadalje, očekuje se i jednokratno ubrzavanje prosječne godišnje inflacije potrošačkih cijena zbog rasta cijena nafte i drugih energenata, pa bi prosječna stopa inflacije mogla dosegnuti 1,7 posto.

U takvom makroekonomskom okružju, iz HNB-a ističu da će nastaviti jačati ekspanzivni karakter monetarne politike, održavajući pritom stabilnost tečaja kune prema euru.

Zadržavanje salda na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u pozitivnom području, unatoč snažnom padu prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju u odnosu na 2019., poduprijet će takvu monetarnu politiku i stabilnost tečaja, navode dalje u priopćenju.

Na Savjetu je razmotreno i izvješće o bankovnom sustavu u 2020. Kako se navodi, lani je imovina kreditnih institucija porasla za 7,3 posto, a taj rast financiran je povećanjem depozita kućanstava i nefinancijskih društava te izvora od domaćih financijskih institucija. Utjecaj pandemije ogleda se u znatnom povećanju rizičnosti kreditnog portfelja. Na kraju 2020. stanje preostalih moratorija iznosilo je 24,5 milijardi kuna, što odgovara visini od 6,3 posto ukupnih kredita i predujmova. H
HNB donosi i pesimistični scenarij koji pretpostavlja znatno nepovoljniju epidemiološku situaciju