Regija
ULAŽU U OBRAZOVANJE I OPREMU

I srednje škole znaju kako doći do izvora novca
Objavljeno 13. travnja, 2021.
VINKOVCI - Vinkovačke srednje škole dobro se snalaze u nadmetanju za novac iz fondova EU-a i državnog proračuna, pa je Poljoprivredno-šumarska, kao imenovani Regionalni centar kompetentnosti u sektoru poljoprivrede, u srpnju prošle godine potpisala u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ugovor za projekt "Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza", u vrijednosti od gotovo 36 milijuna kuna. Kroz projekt će se razvijati i provoditi programi strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kao i stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika, predviđena je nabava dodatne specijalizirane opreme za strukovne škole uključene u projekt te definiranje modela funkcioniranja regionalnih centara kompetentnosti, kao i provedba promotivne kampanje. U ovom projektu razvit će se tri standarda zanimanja: agroekološki tehničar, agromeliorator te tehničarka/tehničar u voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu. Također je tu razvijanje programa Pomoćnik u peradarstvu za osobe s invaliditetom te Pomoćnik u hortikulturi za osobe s poteškoćama.

Uz nositelja, u projektu kao partneri sudjeluju Vukovarsko-srijemska županija, Razvojna agencija VSŽ-a, Srednja škola Ilok, Obrtničko-industrijska škola Županja, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek te Vinka Plus.

Ovih je dana i vinkovačka Srednja strukovna škola, susjeda spomenutoj Poljoprivredno-šumarskoj, od Ministarstva turizma dobila 50.000 kuna za projekt "Veni, vidi, celebratur!", kojega je Ministarstvo prihvatilo i nagradilo kroz program Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam.

Partner na projektu je Drvodjelska tehnička škola Vinkovci, a u izradi projekta sudjelovale su nastavnice Maja Vidić, Branka Rimac i Branka Čuljak.

- U projektu sudjeluju naši učenici zanimanja krojač, frizer, turističko-hotelijerski komercijalist i drvodjelski tehničar, a cilj je podići svijest učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru. Ideja projekta "Veni, vidi, celebratur!" obilježavanje je odabranih međunarodnih dana u duhu Rimskih dana, za djecu i mlade, a podijeljen je u tri etape - pojašnjava Vidić, i dodaje kako prva etapa projekta uključuje odlazak učenika mentora na edukacije kod glavnih turističkih dionika, Turističke zajednice grada Vinkovaca, Gradskog muzeja Vinkovci i Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, kako bi povećali svoju svijest o mogućnosti primjene svojih strukovnih zvanja u turizmu te motivirali učenike za rad u turizmu.

U drugoj etapi učenici, svatko u svojoj struci, imat će edukacije kod vinkovačkih privatnika.
M.Flego
Povezuju struke
Praktičnim radom kod vinkovačkih privatnika, privatnici bi kroz svoja iskustva prenijeli potrebno znanje i motivaciju učenicima radi povezivanja obrazovnih institucija i privatnog sektora. “Na svim razinama ovog projekta učenici će moći timski razmišljati i raditi kako bi se na taj način zaokružila i realizirala zajednička ideja o projektu. Uz usmjeravanje mentorica i svih ostalih sudionika u projektu učenici će uvidjeti mogućnosti u povezivanju različitih struka iz javnog i privatnog sektora te svoja nova iskustva prenijeti u buduće vlastite izazove”, kaže nam nastavnica Maja Vidić. Ravnatelj Srednje strukovne škole, Domagoj Bujadinović, drži kako je ovaj projekt primjer za način na koji danas funkcionira suvremena škola. “Više nije dovoljno da mi budemo jedinka samo za sebe, nego je škola otvorena za suradnju s partnerima, a cilj je apliciranje što više projekata. Zadovoljni smo jer je naša škola po tome poznata i unazad nekoliko godina imamo već desetak projekata koji su uspješno realizirani”, podsjeća Domagoj Bujadinović.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike