Kultura
ONLINE PREDAVANJE I RAZGOVOR

Zdenka Badovinac: Back to the East?
Objavljeno 13. travnja, 2021.
U sklopu serije online javnih programa Večeri s WHW Akademijom koji uključuju umjetnike, kustose i aktiviste koji drže predavanja, radionice i druge vrste sudioničkih programa, danas, 13. travnja gošća je kustosica Zdenka Badovinac, koja će govoriti o ponovnom promišljanju ideje lokalnosti te umjetničkih i institucionalnih praksi u sadašnjem društveno-političkom trenutku.

- U svom predavanju bavit ću se pitanjem koliko još uvijek ima smisla baviti se umjetnošću i kulturom iz određenih regija kao što su istočna Europa i Balkan ili teritorij bivše Jugoslavije, te jesu li reprezentacije tog prostora ikad bile išta više od sredstva njihove komodifikacije. Pokušat ću ponovo promišljati ta pitanja iz dvije suvremene perspektive: prvo u svjetlu širenja autokratskih režima u istočnoj Europi te, drugo, iz perspektive pandemije. Postoje neke recentne političke i kulturne inicijative za tješnjom integracijom u centralni dio bivše socijalističke Europe koje snažno potiču desni političari. Opet nam se govori da Zapad propada i da je nužno graditi na temeljima domaće tradicije, na obiteljskim i nacionalnim osjećajima. Istovremeno pandemija potiče drugu vrstu interesa u lokalnoj zajednici koji je vezan uz pitanja skrbi i solidarnosti. Pokušat ću dati odgovore na različite suvremene dileme vezane uz pitanja regionalnog i lokalnog kako se vide kroz prizmu moje vlastite izložbeno-muzejske prakse i kroz prizmu nekih istočno europskih projekata. Upotrijebit ću za primjer izložbu Bigger than Myself, koja se uskoro otvara u muzeju MAXXI u Rimu, a koju je službena slovenska politika i prije otvaranja proglasila previše "jugoslavenskom" i nedovoljno slovenskom. Je li još uvijek moguće misliti lokalnost iz globalne pozicije koja se odmiče od desničarskog nacionalizma, samodovoljnog provincijalizma i neoliberalne komodifikacije različitih prostora? - najavila je Badovinac, koja je od 1993. do 2020. godine bila ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani.

Ovaj program je organiziran kao dio suradničkog projekta Communities of Learning, Bridging the Gap of Isolation kojeg je inicirao WHW, a podržava ga fond Culture of Solidarity Europske kulturne fondacije. T.K.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike