Autoglas
VELIKI POSAO

Rimac Automobili idu u gradnju kampusa
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Kompleks na zemljištu od 200 tisuća kvadrata u Svetoj Nedelji vrijedan više od 200 milijuna eura trebao bi biti gotov do 2023.

Proizvođač električnih hiperautomobila i pogonskih sustava za električne automobile Rimac Automobili predstavio je projekt tehnološki naprednog sjedišta, koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej, vrijednog više od 200 milijuna eura.

Kompleks na zemljištu od 200 tisuća kvadrata u Svetoj Nedelji trebao bi biti gotov do 2023. godine.

Sukladno svom statusu strateškog partnera velikim tvrtkama kao što su Hyundai, Kia i Porsche, Rimac sada želi okupiti sve svoje zaposlenike i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji, navodi se u priopćenju Rimac Automobila. Kompleks je dizajnirao hrvatski arhitektonski ured 3LHD i bit će baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju te će tako omogućiti tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije, kaže se u priopćenju Rimac Automobila.

Za razliku od većine lokacija u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika bit će poželjna i dobrodošla. Osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac rekao je kako su prije samo 10 godina Rimac Automobili bili jedan čovjek u garaži.

Dugoročan dom
- Od tada smo narasli na oko 1000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom - istaknuo je Rimac.

Objasnio je da su s brzim rastom dolazili i problemi s prostorom koji su se "krpali" mnogobrojnim improvizacijama, završivši tako i u više od 10 zgrada u šest gradova u Hrvatskoj.

"Radno okružje i suradnja među timovima nam je od iznimne važnosti pa smo stoga odlučili napraviti velik korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus. Želja nam je stvoriti prostor koji najbolje odražava naš brend i ambicije, u suradnji s vodećim svjetskim arhitektima kako bismo izgradili kampus koji se uklapa u prirodne ljepote Hrvatske, a istovremeno objedinjuje svaki aspekt Rimac Automobila. Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okružje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i široj javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila", naglasio je prvi čovjek Rimac Automobila.


Odskočna daska
Kampus će sadržavati i poneke neočekivane elemente poput skloništa za životinje, frizera, veterinarsku ambulantu i uzgoj vlastite hrane.

"Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila", naveo je Rimac.

Novi će kompleks sadržavati puno jedinstvenih značajki, a među njima su "urbana močvara" i livade, kao i vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Kupci će, nadalje, u posebnoj konfiguracijskoj sobi moći pregledati i izabrati specifikaciju svog Rimac automobila, a bit će tu i muzej i bar. U sklopu obilaska lokacije posjetitelji će imati priliku i za obilazak proizvodnje. S obzirom na opseg rada Rimca za druge automobilske kompanije, predviđeno je i nekoliko soba za projekte kupaca koji će biti dostupni samo za zaposlenike koji rade na određenom projektu. Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti više od 2500 zaposlenika.

"Veličina i ambicije novog Rimac Kampusa su goleme, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak gradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine", zaključuju iz Rimac Automobila. H
OVO JE VELIKA PRILIKA I ZA HRVATSKU
Za deset godina većina vozila bit će autonomna, povezana, električna i dijeljena, što je prilika i za Hrvatsku jer se stvaraju novi poslovni modeli, rekao je nedavno Mate Rimac. Prema njemu, sve će se potpuno promijeniti, kompletna slika automobilske industrije. Rimac Automobili imaju odjel autonomne vožnje i model C2 spreman za autonomnu vožnju, dodavši da je hrvatski potencijal slabo iskorišten, odnosno da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja koja nema snažnu automobilsku industriju. Slovačka je postala centar za autoindustriju, Estonija za startupove i digitalizaciju, pa zašto Hrvatska ne bi bila centar za električna i autonomna vozila? “Stvari se mijenjaju, automobili su 2015. bili ‘nula autonomni’, 2030. će ih biti 80 posto. To je prilika za nas jer se cijela paradigma mijenja i stvaraju se novi biznis modeli”, kazao je Rimac.
IGRAONICA, TERETANA, ČAK I VRTIĆ
Planirani su i igraonica, teretana i sportski centar, restoran, pa čak i vrtić uz kojeg je i livada s domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju.

S obzirom na brzi rast kompanije, lokacija je projektirana tako da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa sa svojim prirodnim okružjem.