Novosti
STROŽE MJERE I U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Pojačava se nadzor javnih okupljanja, gradskog prijevoza i trgovačkih centara
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Zbog velikog broja novooboljelih pooštrene su epidemiološke mjere u četiri županije. Na prijedlog lokalnih stožera, uvode se strože epidemiološke mjere u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.
U Primorsko-goranskoj županiji od 12. do 26. travnja zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, zatvaraju se teretane i fitness centri, kina, casina te trgovine u kojima se prodaje obuća i odjeća. Zabranjuje se posjet korisnicima domova za starije, a ograničava se radno vrijeme u trgovinama u kojima je dopušten rad od 6 do 19 sati. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjuju se javna okupljanja za više od 15 osoba na jednome mjestu. Na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva kućanstva. U Zagrebačkoj županiji ograničava se radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 6 do 21 sat, radno vrijeme casina, automat-klubova i uplatnih mjesta za klađenje od 8 do 21 sat te se zabranjuje prodaja alkoholnih pića od 21 do 6 sati.
U Osječko-baranjskoj županiji do kraja travnja vrijede preporuke da se u sportskim objektima ne koriste svlačionice te pojačan nadzor pridržavanja nužnih epidemioloških mjera na javnim događanjima i okupljanjima, u javnom prijevozu, u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima.
U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za područje županije obrađena su 303 uzorka, od kojih je 88 bilo pozitivno na koronavirus. U nedjelju je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije naveo i da najviše (31) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, zatim osam na području Đakova, po pet ih je iz Belog Manastira, Čepina i Erduta, po četiri na području Donjeg Miholjca i Našica, po tri na području Kneževih Vinograda i Satnice Đakovačke, po dvije na području Bilja, Čeminca, Darde, Punitovaca, Trnave i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Đurđenovca, Gorjana, Petrijevaca, Podgorača, Semeljaca i Strizivojne.
Na bolničkom liječenju nalazi se 100 osoba oboljelih od COVID-19, i to 71 u KBC-u Osijek (od kojih je 18 na respiratoru) te 29 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 77 i 86 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutačno se nalazi 1551 osoba. Policijski službenici su u 21 provjeri osoba u samoizolaciji utvrdili jedno kršenje u Osijeku. Obavili su i 140 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja. Policija je priopćila i da je u Hrvatsku na granični prijelaz u Erdutu doputovao državljanin BiH te predočio krivotvoreni PCR test, za što je protiv njega podnesena kaznena prijava. D.Pejić

OD KORONAVIRUSA 39 PREMINULIH
Od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj je u protekla 24 sata umrlo 39 osoba, a zaraza je potvrđena kod novih 1617 slučajeva, priopćio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite. Ukupno je u tom vremenu testirano 9307 osoba. U odnosu na subotu, broj novih slučajeva manji je za 918, ali je bilo i manje testiranja. Pet je osoba više umrlo nego u subotu. U Hrvatskoj je trenutačno 13.241 aktivni slučaj zaraze, 425 manje nego u subotu. Među njima je 1870 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 182 pacijenta.
U samoizolaciji trenutačno je 28.645 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 11. travnja ove godine ukupno je zabilježeno 292.516 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6308 preminulo. Ukupno se oporavilo 272.967 osoba. Zaključno s 10. travnja, utrošena je 583.931 doza cjepiva, a cijepljene su 473.522 osobe. Prvom dozom cijepljeno je 361.385 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 110.409 osoba. Za 1728 osoba nema podataka kojom su dozom cijepljenje.