Novosti
MASOVNO CIJEPLJENJE U VUKOVARSKOJ ŽUPANIJI

“Jedva smo čekali poziv”
Objavljeno 11. travnja, 2021.
Predviđeno je bilo cijepljenje 1300 osoba u Vinkovcima, Vukovaru i Županji

U okviru druge faze cijepljenja protiv COVID-19 u subotu je u Vukovarsko-srijemskoj županiji prvi put organizirano procjepljivanje na tri punkta pri domovima zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Predviđeno je bilo cijepljenje oko 1300 građana ukupno, od kojih na punktu Doma zdravlja Vinkovci u COVID ambulanti u Maloj Bosni njih oko 500.

"Pozvane su osobe koje su uputili njihovi liječnici sa svojih prioritetnih lista. Dakle, riječ je o starijim osobama i kroničnim bolesnicima. Sve koji su upućeni na punktove zamolili smo da se pridržavaju termina koje su dobili od svojih obiteljskih liječnika kako se ne bi stvarale gužve. Cijepi ukupno 13 timova što je velika raspoloživost i vjerujemo da će sve ići svojim redom i da nitko neće predugo čekati", rekla je dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Zadovoljni su i Vinkovčani koji su cijepljeni u COVID ambulanti u Maloj Bosni, jednom od tri punkta u najistočnijoj županiji, uz Županju i Vukovar.

"Preboljela sam koronvirus i bilo je dosta ružno. Ja sam uspjela odbolovati kod kuće, ali muž i kćerka su završili u bolnici. Ne bih to poželjela ni najvećem neprijatelju i ne daj Bože da se ponovi. Zato smo se i upisali za cijepljenje kada je doktorica zvala, s obzirom na trajanje imuniteta, jer smo oboljeli prošle godine u kolovozu", kaže Rozalija Bošnjak.

"Stariji smo, u godinama, kronični bolesnici i supruga i ja, a vidimo ako nekoga uhvati, teško je izvući se. Ovo je sigurno manji rizik nego da te uhvati koronavirus i jedva smo dočekali da nas pozovu. Budući da imamo problema sa srcem i supruga i ja, mi smo se odmah pisali za Pfizer i to su nam uvažili. Inače, pridržavali smo se svega. Ne idemo gdje ne moramo, nosimo maske, držimo razmak i do sada smo se, hvala Bogu, uspjeli sačuvati", kaže Martin Bukovski, a Ivan Vrkljan dodaje kako su se supruga i on pridržavali svih epidemioloških mjera, nisu išli u gužve i svima preporučuje boravak na otvorenom i uhvatiti koliko god se više može sunca kao i koristiti vitamin D3. Zdenka Sente Sopka kaže kako nije ni jednog trenutka dvojila treba li se cijepiti ili ne i prihvatit će bilo koje cjepivo da se zaštiti od zaraze, zbog sebe i zbog drugih u svojoj blizini.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u nedjelju su evidentirane 54 nove pozitivne osobe na COVID-19, što je manje za 17 oboljelih nego u subotu i čak za 37 manje nego u petak. Povoljniji je i omjer pozitivnih među testiranima i za nedjelju je on bio 16,6 posto jer su testirane 324 osobe.

Od početka epidemije ukupno je oboljelo 10.038 osoba, od kojih je 9435 izliječenih, a ukupno su preminule 203 osobe.

Trenutno je u županiji 60 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 što je jedan od najvećih brojeva do sada. Ukupno je do sada testirano 54.490 osoba. U samoizolaciji je 912 osoba.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...