Regija
JAVNA USTANOVA VPŽ-A, ZAGREBAČKI ZOOVRT I AWAP

Ptice liječe i vraćaju prirodi
Objavljeno 12. travnja, 2021.
U staništa su vraćeni oporavljeni orao štekavac, tri škanjca mišara, kukuvija..
NOSKOVCI

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije uspješno surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba i Udrugom za zaštitu divljih životinja AWAP iz Kraja Gornjeg nedaleko od Zaprešića. Od početka ove godine uspješno su proveli akciju spašavanja, zbrinjavanja i vraćanja u prirodu sedam rehabilitiranih jedinki ptica, od kojih čak šest pripada strogo zaštićenim vrstama prema važećem Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama iz skupine grabljivica.

Posljednjega dana ožujka s nasipa uz rijeku Dravu kod Noskovaca u svoje prirodno stanište vraćen je orao štekavac, kojega su ozlijeđenog našli djelatnici Javne ustanove na području Noskovaca u lipnju prošle godine. Oni su izišli na teren nakon dojave ribiča o čudnom, neprirodnom ponašanju i gubitku divljih instinkata te ptice, i nakon pregleda odlučili su prevesti je u zagrebački Zoološki vrt, gdje joj je pružena pomoć. Deset mjeseci trajala je daljnja rehabilitacija orla u AWAP-u, a tada je procijenjeno da je štekavac spreman za povratak u prirodu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi samo 150 parova te ptice, pa je ovo vraćanje u prirodu od velike važnosti za održavanje stabilne populacije najvećeg europskog orla.

Na istom području u prirodu su vraćena i tri škanjca mišara. Iako je ta vrsta (uz vjetrušu) najčešća grabljivica Hrvatske, stručnjaci kažu da je važno održati populaciju stabilnom jer su joj omiljeni plijen mali sisavci poput miševa i voluharica pa svojom prehranom kontroliraju populaciju tih vrsta, koje mogu prouzročiti znatne štete na poljoprivrednim površinama.

Istoga dana u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča u prirodu je vraćena kukuvija, sova koja obično nastanjuje napuštene kuće i ambare, o kojoj su brigu vodili čuvari prirode Javne ustanove. Kukuvija je pronađena u transportnom kontejneru, a nakon dojave i preuzimanja odvezena je na veterinarski pregled i sanaciju ozljeda. Budući da je bila iscrpljena i smetena, zadržana je na daljnjoj rehabilitaciji te je nakon dva tjedna vraćena u prirodu. Uspješno je provedena i rehabilitacija šumske sove, koja je pronađena ozlijeđena na virovitičkoj obilaznici krajem 2020. godine. Zbog polomljenog krila ostavljena je na rehabilitaciji u Javnoj ustanovi VPŽ-a i nakon dvomjesečnog oporavka ponovno je vraćena u svoje prirodno stanište 25. veljače. Na području Županijskog kanala kod Kapinaca uspješno je u prirodu vraćen crvenokljuni labud, koji je oporavljen u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Ptice koje se puštaju u prirodu nakon oporavka potvrda su brige Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije za bogatstvo njezina biljnog i životinjskog svijeta, a akcije spašavanja, zbrinjavanja i vraćanja u prirodu ugroženih i strogo zaštićenih vrsta Javna ustanova uspješno provodi već niz godina.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE STARE KOŽARE U VIROVITICI

HGSS-u još 45.000 eura od Županije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro