Crna kronika
NESREĆA NA PRUŽNOM PRIJELAZU U ĐURĐENOVCU

U naletu vlaka na automobil ozlijeđene su dvije osobe
Objavljeno 6. travnja, 2021.

Dvije su osobe ozlijeđene, jedna teško i jedna lakše, u naletu vlaka na automobil u prvim satima subote između Đurđenovca i Našičkog Novog Sela. Riječ je o pružnom prijelazu koji nema polubranike, već je obilježen Andrijinim križem, i na kojemu je posljednjih godina već bilo prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom.

Do nesreće je došlo u subotu oko 3.45 kada je lokomotiva teretnog vlaka naletjela na automobil i odbacila ga sa strane. Vozilom hitne pomoći suvozač je prvo prevezen u našičku bolnicu, a potom nakon pružene pomoći i u Klinički bolnički centar Osijek. Vozač je, pak, zadobio lakše ozljede i nakon pružene liječničke pomoći pušten je kući. Očevid, kojemu su nazočili i djelatnici HŽ Infrastrukture, na mjestu nesreće obavili su operativci Policijske postaje Našice. Kako doznajemo, alkotestirani su i strojovođa i vozač automobila, no rezultati alkotesta nisu poznati. Zbog obavljanja očevida i uklanjanja oštećenog automobila, promet jednotračnom željezničkom prugom između kolodvora Đurđenovac i Našice bio je u prekidu od 3.45 do nešto poslije 7 sati. Za to su vrijeme putnici između ovih kolodvora prevoženi autobusima, a potom su vlakovima odlazili do željenog odredišta.

Snažan udarac, a potom i sirene policijskih i vozila hitne pomoći probudili su stanare Gupčeve ulice u Našičkom Novom Selu i Ulice Ivana Meštrovića u Đurđenovcu, koje razdvaja samo pruga. Njih ova prometna nesreća ne čudi jer su već svjedočili i puno tragičnijim sudarima. Kažu nam kako je, iako asfaltiran, ovaj prijelaz nepregledan jer je pruga na uzvisini, a ceste su neposredno uz prugu, pod oštrim nagibom.

- I ova se nesreća, kao i većina prethodnih, dogodila za mraka. Potrebno je doslovno stati i uvjeriti se nailazi li vlak jer su zavoji od kolodvora, kao i od Gabrilovca, udaljeni manje od 150 metara, a prijelaz je nepregledan. Kako je pruga na nasipu, taj se prijelaz ne može brzo prijeći, maksimalno s 20 kilometara na sat, osim ako želiš oštetiti podvozje ili amortizere, čega godišnje bude nekoliko puta. Srećom, u subotnjoj nesreći nije bilo pogibije kao ona nesreća prije 10-ak godina - kaže nam Đurđenovčanin iz Meštrovićeve ulice.

Na istom željezničkom prijelazu u travnju 2011. godine u večernjim satima smrtno je stradala 17-godišnjakinja. Tada je putnički vlak udario u automobil u kojemu su se nalazili vozač i troje putnika. Osim poginule djevojke, ostalih troje iz vozila su ozlijeđeni. Vlak se kretao iz smjera Đurđenovca prema Našicama te je udario automobil u lijevu stranu, odbacivši ga 30-ak metara. Pri udaru je djevojka, koja je bila putnik, ispala iz automobila te na mjestu smrtno stradala. Uz nju su se u automobilu nalazila i braća od 21 godinu te još jedan 19-godišnji mladić. I tada su nakon nesreće stanovnici Našičkog Novog Sela i Đurđenovca upozoravali na nepreglednost tog prijelaza.

- Ma znam da mnogi žele skratiti vrijeme vožnje, ali, zaboga, u blizini su dva prijelaza koja imaju polubranike koji se spuštaju kada vlak prolazi. Jedan je u Kolodvorskoj, odnosno Nazorovoj ulici kod željezničkog kolodvora, a drugi je između Gabrilovca i Ličkog Novog Sela. Da su išli preko tog prijelaza, izgubili bi možda minutu ili dvije da dođu do cilja - kaže naš sugovornik.

Bilo je već inicijativa prema Općini Đurđenovac, Hrvatskim željeznicama, ali i policiji da se taj pružni prijelaz, koji je propisno označen Andrijinim križem, zatvori za cestovni promet upravo zbog učestalosti teških nesreća, no one do sada nisu postigle rezultat.

Sandra Lacić
Suvozač iz automobila je nakon pružene pomoći u našičkoj bolnici prevezen u KBC Osijek
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike