Osijek
UZ SVETE PRIČESTI I KRIZME

Terase restorana rezervirane
sve do sredine lipnja
Objavljeno 3. travnja, 2021.
Dio je obitelji ipak počeo otkazivati zakup terasa te slavlja prebacuje u svoj dom uz catering

Od prvog vikenda nakon Uskrsa pa sve do sredine lipnja svake se godine tradicionalno svaki vikend održavaju sakramentalna slavlja u župama diljem Hrvatske. Riječ je o prvoj svetoj pričesti i svetoj potvrdi (krizmi). Uobičajeno je da obitelj proslavi ulazak svog člana u novo poglavlje vjerskog života, i to u zajedništvu sa širom obitelji, pa su već godinama restorani od Uskrsa sve do ljeta zauzeti rezervacijama, a pojedine su obitelji išle tako daleko da su u povodu krizme priređivale slavlja veličine manjih svadbenih svečanosti.

S dolaskom pandemije prošle je godine sve stalo, pa su crkvena slavlja odgođena i za godinu dana. No, kako se život s COVID-om ustalio, i restoranima je odnedavno dopušten rad na terasama, a primanje sakramenata ove je godine u osječkim župama predviđeno od nedjelje Mladog Uskrsa. Odmah je krenula i jagma za slobodnim restoranskim terasama u Osijeku i okolici. Tako su terase mnogih restorana već sada zauzete sve do sredine lipnja. Jedan od njih je restoran Javor u Donjem gradu.

- Mi smo popunili sve vikende i termine do sredine šestog mjeseca. No broj ljudi na terasi je ograničen, što znači da dolazi u obzir samo uži krug obitelji. Stoga se dio ljudi odlučuje i za catering i organizaciju slavlja u vlastitom domu, a uvijek se najviše naručuju plate s kombinacijom roštilja i odrezaka - kaže nam Andrej Krajnović iz restorana Javor.

U restoranu Corner ističu kako oni imaju sreće što imaju nekoliko terasa, koje su međusobno udaljene i do 20-ak metara pa istovremeno mogu "hendlati" nekoliko slavlja.

- Imamo dosta upita, ali situacija se mijenja iz dana u dan. Ovoga je tjedna donesena najnovija odluka Stožera, koja ne dopušta više od 25 osoba na jednom mjestu. Stoga dio ljudi već sada otkazuje najam terase i prebacuje se na kućno slavlje te će radije uzeti catering. Kada bi situacija bila kao prije, nama bi sezona počela već sljedećeg vikenda, ovako se snalazimo kako znamo - kaže nam Igor iz Cornera.

U restoranu Kopika također naglašavaju da su im popunjeni svi vikendi u travnju i svibnju, ali se uvijek može naći još neki stol za obitelj do deset ljudi. Cijene menija u većini se restorana kreću od 70 do 150 kuna po osobi te, unatoč tome što nude isključivo mogućnost posluživanja na terasama, ugostitelji nisu išli s popustima, a i ne moraju, jer je potražnja, očito, i veća od ponude. Tako je i u restoranu Lipov hlad, gdje imaju još nešto slobodnih termina, a kažu da su gostima, iako je njihov specijalitet pizza, na slavljima također najzanimljivije plate.

Tako se čini da ni koronavirus nije uspio potpuno odvratiti ljude od uobičajenih slavlja u povodu sakramentalnih događaja, makar to bilo i samo na terasi, uz propisane epidemiološke mjere.

Nefreteta Z. Eberhard
U KOMPI ČEKAJU LJEPŠE VRIJEME
Dio se restorana zbog isključive mogućnosti rada na terasama još nije ni otvorio. Tako restoran Kompa, unatoč iznimno atraktivnoj terasi, u prvom redu do Drave, još nije otvorio svoja vrata.

- Mi ne radimo još od studenoga, a još nismo otvorili jer je pokraj Drave na terasi iznimno hladno. Treba računati da je ovdje uvijek dva-tri stupnja hladnije nego dalje. Planiramo otvoriti terasu sa zatopljenjem u travnju i čekamo da se situacija s koronavirusom poboljša te da možemo opet u pogon staviti naš zatvoreni dio - priznaju u Kompi.
Možda ste propustili...

DOSADAŠNJI SUSRETLJIVI ZAKUPAC NAŠAO DRUGI POSAO

Zatvoren kiosk u predvorju, mnogima će nedostajati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULIČNI EKOLOŠKI PRIJEVOZ PO UZORU NA MNOGE EUROPSKE GRADOVE

U Osijek stižu e-romobili
za iznajmljivanje

2

DUNJA MALETIĆ DIPLOMIRANA PRAVNICA, STRUČNJAKINJA ZA PRAVA POTROŠAČA

Jeste li i vi antuntunasti?

3

PRIJEPODNE NA GLAVNOJ TRŽNICI

“Mladi” je epitet koji sada krasi povrće na klupama