Osijek
VELIKI TJEDAN VRHUNAC JE KORIZME

Bez tradicionalnog obreda pranja nogu i ljubljenja križa
Objavljeno 31. ožujka, 2021.
Kršćani tijekom Velikog tjedna na poseban način obilježavaju muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista

Posljednji korizmeni tjedan, između Cvjetnice i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, naziva se Veliki tjedan. Praktičnim kršćanima to su najvažniji dani u godini zato što je to svojevrsni uvod u Uskrs. Korizma zapravo završava u četvrtak prijepodne, nakon čega počinje Sveto ili Vazmeno trodnevlje, čiji je vrhunac vazmeno bdjenje u noći s Velike subote na Uskrs.

Sam Veliki tjedan počinje Cvjetnom nedjeljom, ili Nedjeljom muke Gospodnje, kojom se obilježava Kristov ulazak u Jeruzalem. Taj događaj prati svojevrsni paradoks. Krist koji je s oduševljenjem dočekan u Jeruzalemu uskoro završava razapet na križu kao državni neprijatelj Rimskog Carstva i vjerski otpadnik židovske zajednice, kojoj je po rođenju pripadao. Najvažniji dio korizme sadržan je u tri dana Vazmenog trodnevlja. Veliki četvrtak dan je sjećanja na Kristovu posljednju večeru i ustanovljenje euharistije, Veliki petak najtužniji je dan u liturgijskoj godini jer se kršćani tada prisjećaju muke Kristove i razapinjanja na križ. Na Veliku subotu kršćani se spominju Kristova počinka u grobu. To je jedini dan kada nema svete mise niti je moguće pričešćivanje. Kako nam je objasnio liturgičar, izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin, blagdan Cvjetnice, ili Nedjelja muke Gospodnje, počeo se slaviti u Svetoj zemlji u 4. stoljeću nakon Krista te je zaobilazno, preko Galije i Španjolske, stigao i u Rim. Na svetim misama u nedjelju čitana je (ponegdje i pjevana) Muka po Marku. Misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak održava se navečer. Prijepodne u stolnoj crkvi ili katedrali na svetoj misi posvećuje se ulje koje se upotrebljava za bolesnike, krizmu i svećenička ređenja. Na toj misi svećenici okupljeni oko biskupa obnavljaju svoja svećenička obećanja. To je prilika da se susretnu svi svećenici iz biskupije, koji se na kraju okupe na ručku. Bar je tako bilo prije korone, ističe Pažin.

Prema nadbiskupovoj uputi, ove će godine biti izostavljen obred pranja nogu. Pažin objašnjava kako je i do sada u misalu pisalo da svećenik "može" oprati noge vjernicima, što znači da to nikada nije bio obvezatan dio. Poanta tog čina ljubavi i poniznosti, tumači Pažin, Isusova je poruka učenicima - ako je On, Sin Božji, njima prao noge, što tek oni trebaju činiti drugima. Misa na Veliki četvrtak ne završava uobičajenim blagoslovom: Idite u miru!, nego se Presveti Oltarski Sarkament izloži na predviđenom mjestu kako bi vjernici, koji to žele, mogli pred njime moliti. Taj se čin naziva i euharistijskim klanjanjem. To je tzv. getsemanska ura, kao znak sjećanja na Isusov prijekor Petru zbog toga što nije mogao zajedno s njime ni uru probdjeti. Nakon mise Velikog četvrtka oltar se potpuno ogoli. To je i poseban pokornički znak, kao i činjenica da se crkvena zvona neće čuti sve do vazmenog bdijenja, dakle noći s Velike subote na Uskrsnu nedjelju. Na Veliki petak prijepodne je pobožnost križnog puta, a navečer se održavaju obredi Velikog petka. Pažin kaže kako bi idealno bilo kada bi obredi Velikog petka mogli početi u 15 sati, jer je to vrijeme Isusove smrti. Svećenik nakon ulasku u crkvu dolazi do oltara i klekne te se po mogućnosti prostre. To je posebna gesta, koju možemo vidjeti samo još kod svećeničkog i biskupskog ređenja. Na Veliki petak pjeva se ili čita Muka po Ivanu. Nakon službe Riječi nastupa klanjanje Križu. Posrijedi je prastari običaj iz Jeruzalema. Ove godine, prema nadbiskupovoj odluci, neće biti tzv. ljubljenja križa.
Draško Celing
VAZMENO BDJENJE U SUBOTU
U večernjim satima, nekada je to bilo uoči ponoći, počinje vazmeno bdjenje, objašnjava Pažin. Njega će, s početkom u 20 sati, u osječkoj konkatedrali predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Tom prilikom on će podijeliti i sakramente kršćanske inicijacije (krštenje i krizma) ovogodišnjim katekumenima, što je stari kršćanski običaj. Na jutarnjoj misi na Uskrs obično se blagoslivlja hrana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULIČNI EKOLOŠKI PRIJEVOZ PO UZORU NA MNOGE EUROPSKE GRADOVE

U Osijek stižu e-romobili
za iznajmljivanje

2

DUNJA MALETIĆ DIPLOMIRANA PRAVNICA, STRUČNJAKINJA ZA PRAVA POTROŠAČA

Jeste li i vi antuntunasti?

3

PRIJEPODNE NA GLAVNOJ TRŽNICI

“Mladi” je epitet koji sada krasi povrće na klupama