Novosti
ĐAKOVČANIN O BITKI S COVID-19

Na kisiku bio 19 dana, izgubio 14 kilograma
Objavljeno 29. ožujka, 2021.
Radomir Blažević: Neizmjerno sam zahvalan medicinskom osoblju KBC-a Osijek. Oni vode jednu od najtežih bitaka na svijetu

Stotinu lica i naličja koronavirusa na svome zdravlju osjetio je u posljednji dvadesetak dana i Đakovčanin Radomir Blažević (62), hrvatski ratni vojni invalid i umirovljenik. Uz njega zaraženi su bili i supruga, sin i punica, no dok su se oni virusu othrvali lako, on je prije 21 dan, kaže, u vrlo lošem zdravstvenom stanju, s visokom temperaturom i teškim disanjem, odvezen Hitnom u KBC Osijek.

"Svih 19 dana u bolnici bio sam na kisiku, od čega sam 11 dana bio u najvišoj, 4. kategoriji po primljenim količinama", kaže Blažević, koji je prošle subote otpušten kući. Kaže, proživio je iskustvo kakvo nikada nije. "Primljen sam u ambulantu na C odjelu, gdje sam vrlo brzo i stručno klinički obrađen. U roku od 24 sata temperatura je zaustavljena te su me smjestili u sobu 1 na C odjelu. Tako je započelo moje liječenje; brzo, stručno i nadasve profesionalno liječenje teške upale pluća. Priključili su me na kisik, na kojem sam bio do samog izlaska iz bolnice. Liječenje je trajalo 19 nezaboravnih dana, uz 24-satnu brigu vrijednog i stručnog medicinskog tima. Prvih 11 dana je bilo najteže; jedva sam raspoznavao medicinsko osoblje s obzirom na to da su svi odjeveni u bijela odijela s maskama. U 19 dana izgubio sam čak 14 kilograma", kaže Blažević.

Nakon 12 dana osjećao se puno bolje i započela je druga faza liječenja. Pomalo je, dodaje, upoznavao osoblje i bolesnike. "Jako me iznenadilo da se ispod bijelih odijela kriju jako mladi, obrazovani, visokomotivirani ljudi posvećeni profesiji. Ovi moderni ‘ratnici‘ vode jednu od najtežih bitaka u svijetu. Zato zaslužuju pozornost javnosti te zahvalnost pacijenata kojima su spasili život. Blistavo čiste bolesničke sobe, uredni sanitarni čvorovi i kupaonica dostupni su svima koji se mogu bar malo kretati. Za ostale se brine medicinsko osoblje koje to rješava na jedan poziv", upućuje Radomir javnu zahvalu osoblju KBC-a Osijek, napose Zaraznom odjelu. Nastavlja, mnogi od njih su samozatajni i nevoljko govore o sebi. "Stoga spominjem najmlađeg člana tima, Lea Langa, 20-godišnjeg simpatičnog Osječanina koji je upisao prvu godinu studija sestrinstva. Uz svoje redovite radne poslove, u rijetkim slobodnim trenucima, nama starijim bolesnicima ukucava brojeve mobitela koji to ne znaju, pokreće nam internet i spaja nas s tri mobitela u ruci kao nekakav žongler. Velika mu hvala. Ističem i 24-godišnju Larisu Kovačević, mladu djevojku iz Osijeka koja će za dva mjeseca magistrirati studij sestrinstva, iako na odjelu C odradi više od 200 radnih sati mjesečno. Nažalost, sva ostala imena zaposlenika s odjela C možda nikada neće biti objavljena. Mislim da bi svi u županiji trebali znati za ove anonimne humaniste koji žive među nama. Zahvalan sam im doživotno", kaže Blažević.

"Rade u plastičnoj odjeći šest sati dnevno, a da ne mogu popiti gutljaj vode, pojesti nešto ili obaviti osnovne fiziološke potrebe. Njima je to zabranjeno ulaskom na odjel gdje smjena traje šest sati. Nakon završetka smjene u zatvorenom, kratko se osvježe i nastavljaju rad na otvorenom dijelu Zaraznog odijela. Ukupno 12 sati dnevno u smjenama, noću, praznicima. Ovaj medicinski stroj se ne zaustavlja", kaže Rade. Ističe i fizioterapeutkinju s C odjela koja pacijente uči kako disati u novim zdravstvenim okolnostima. Sve te požrtvovne ljude nazvao je bijelim lavovima.

Suzana Župan
“ŽIVOT MI JE PROLETIO PRED OČIMA”
“Došavši kući i obitelji, pijem terapiju, sada dišem sam, no plitko. Terapeut na odjelu naučio nas je vježbe disanja i one su sada najvažnije da bih ozdravio. Moje proživljeno COVID-iskustvo ne mogu ni sa čim usporediti. Dosta toga sam od doživljenog i zapisao. Kada sam bio na najgornjoj granici s primanjem kisika, a idući korak bio bi respirator, no, srećom, nisam završio na njemu, bio sam kao u nekom košmaru; jedanaest dana ležao sam nepomičan, potpuno bespomoćan. Tada dođeš u stanje kada ne znaš što je java, a što ne. Život mi je proletio pred očima”, kaže Radomir.
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu