Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Dekorativne su obloge u trendu
Objavljeno 25. ožujka, 2021.
Fototapete s realističnim prikazima, prirodni i umjetni materijali naglašavaju zidove

Prirodne dekorativne obloge apsolutni su hit. No njihovo postavljanje, pogotovo kada se radi o drvu, nije više klasično. Ako želite osjetiti toplinu drva u prostoru, možete posegnuti i za klasičnim, jednostavnim, načinom slaganja, poput “brodskog poda”.

No trendovi nude puno “uzbudljivije” i kompliciranije načine slaganja, kao uzdužno piljene plohe trupaca, koje horizontalnim slaganjem na zidu čine fantastične efekte.

Materijali
Raspon materijala i tema koje se pojavljuju na zidovima je velik – od fototapeta s realističnim prikazima do prirodnih i umjetnih materijala, koji obogaćuju i naglašavaju zidove u prostoru. Trendovi su naglasak stavili na dekoraciju zidova, koji su svojom vertikalnom pozicijom i površinom koju zauzimaju vrlo dominantni u prostoru. Ako odlučite slijediti taj trend, podne i stropne površine podredite njihovu uređenju, i stilski (uklapanjem ili kontrastom) i koloristički. Tema zidne obloge može nametnuti temu uređenja prostora, pa je jako važno i namještaj uklopiti u željenu priču o interijeru.

Naglašavanje dvaju zidova u istom, povezanom, prostoru najlakše je izvesti istom vrstom dekorativne obloge, no oni hrabriji poigrat će se različitim vrstama. Takve kombinacije mogu biti vrlo efektne, ali samo ako imate istančan ukus pri odabiru ili sve prepustite stručnjacima za uređenje interijera. Inače, cijela priča oko uređenja interijera može biti prenaglašena i opterećena velikim brojem različitih elemenata jer, ne zaboravite, u prostoru se pojavljuje i namještaj, rasvjeta, podne obloge, dekorativni predmeti itd.

Fototapete
Za sve one koji vole prirodne materijale poput drva, kamena ili opeke, a nemaju ih prilike staviti na svoje zidove, zbog praktičnih ili financijskih razloga, trendovi su postavili rješenje: fototapete s realističnim prikazom tih materijala. Uz takve fototapete odaberite moderan, praktičan, minimalistički namještaj.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Dizajn
zidne i podne površine
Povezani prostori
Ako ste u dnevnom boravku odabrali jednu vrstu zidne obloge, primjerice od prirodnih materijala, u spavaćoj ili dječjoj sobi možete odabrati sasvim drukčiju – od umjetnih materijala, fototapetu itd. Odabir vrste dekorativne zidne obloge ne treba vas sputavati ako ih odabirete za različite, odvojene prostore, no ako se radi o povezanom prostoru dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, budite oprezni.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike