Ekonomija
ZADOVOLJNI SU I ČELNI LJUDI VODOVODA

Željko Mandić: Naši korisnici konzumiraju vodu izvrsne kakvoće
Objavljeno 22. ožujka, 2021.

Prvo, završetkom izgradnje pogona za dvostupanjsku filtraciju, potom njegovim šestomjesečnim probnim radom, tehničkim pregledom i zaključno ishođenjem njegove uporabne dozvole u Vodovodu Osijek su uspješno završili bitku u nastojanju smanjivanja koncentracije arsena u vodi.

Kvalitetna voda
- Naši korisnici više ne konzumiraju vodu opterećenu arsenom. Nakon realizacije projekta vrijednog 70 milijuna kuna, pretežito europskog novca, imamo vodu u kojoj je arsen smanjen na pet mikrograma po litri, pa i manje (Pravilnik definira maksimalno 10 μg/l, nap. a.), kaže Željko Mandić, direktor Vodovod-Osijeka d.o.o., i podsjeća kako su, kada je ova tvrtka u pitanju, u mogućnosti isporučiti 600 litara pitke vode u sekundi.

Jasna Zima, rukovoditeljica Poslovne jedinice Vodoopskrba, ističe kako ni u jednom trenutku Vodovod-Osijek nije isporučivao vodu koja nije bila u skladu s aktualnom zakonskom regulativom. Podsjeća kako je od kraja 20. stoljeća, od kada su znanstvene spoznaje upozoravale na moguće probleme u smislu koncentracije raznih elemenata u vodi za piće, i Vodovod krenuo u istraživanje s prilagodbom tehnoloških procesa.

- Kako se postrožavala zakonska regulativa u kontekstu maksimalno dopuštenih koncentracija pojedinih elemenata u vodi, tako je išla i prilagodba tehnološke obrade vode za piće u osječkoj tvornici vode. U ovom je slučaju konačni cilj bio da se ukloni arsen do razine ispod deset mikrograma po litri. Taj je cilj ostvaren ovom dogradnjom, gdje smo u tehnološki postupak uveli još dva stupnja filtriranja uključivo i ozoniranje vode. Dakle, postojeći je pogon nadograđen s još tri tehnološka postupka i, zahvaljujući tome, izlazne su koncentracije manje od pet mikrograma. Time je borba s arsenom završila - kaže Zima.

Arsen je u vodi specifičan za ovaj kraj, no važno je znati kako ovaj element u osječkim vodocrpnim bunarima nije antropogenog podrijetla - čovjek nije ništa "pripomogao" da se on nađe u vodi.

Izvor zlata vrijedan
Naši su vodonosni slojevi na takvoj dubini da je učinak onečišćenja zanemariv. Ovaj je arsen povijesnog podrijetla zbog same hidrogeološke i geološke strukture strojeva. Dolazi do njegova otapanja iz tih slojeva i zato se on nalazi u podzemnoj vodi. Unatoč kemijskoj problematici zbog visokih koncentracija, crpilište Vinogradi, uspostavljeno 1984. godine, zlata je vrijedno. Osim stalne količine, kakvoća vode je stabilna i što se tiče temperature i kemijskog sastava, tako da, kada se uspostave kemijsko-tehnološko-tehnički postupci obrade, oni su stalni - kaže Zima.

Dario Kuštro
Stalne prilagodbe
Uklanjanje ne samo viška arsen nego i željeza, mangana i amonijaka, koji se nalaze u bunarskoj vodi osječkog crpilišta postupak je složen od niza tehnoloških faza pročišćavanja. Osječki Vodovod je već krajem prošlog stoljeća počeo prilagodbu postojeće tvornice vode sukladno zahtjevima aktualne zakonske regulative. Kako su se na neki način postrožavali zahtjevi u svezi s izlaznom kakvoćom vode, iznalazili su se dodatni postupci kondicioniranja vode.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike