Svijet
LOCKDOWN U FRANCUSKOJ

Pariz se zatvara na mjesec dana
Objavljeno 20. ožujka, 2021.

PARIZ - Jednomjesečno zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama u subotu dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraza koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 milijuna ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja.

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice glazbenih instrumenata mogu nastaviti s radom. Učenici mogu ići u škole. Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege.

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji.

"Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza", rekao je premijer Jean Castex u četvrtak.

"Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje", upozorio je Castex.

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.

(Hina)

Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike