Novosti
BELJE PLANIRA PRODRMATI MLJEKARSKO TRŽIŠTE

Iz Osijeka uskoro kreće
i nova mljekarska priča
Objavljeno 12. ožujka, 2021.
U pogonu su sve linije, a pune će kapacitete dostići lansiranjem novih proizvoda

Nakon što je Meggle u srpnju prošle godine svojom najavom o izlasku iz osječke mljekare neugodno iznenadio prije svih svoje zaposlenike, a onda i cijelu osječku javnost, priča o sedam desetljeća dugoj tradiciji mljekarstva u Osijeku ipak je uspješno nastavljena. Pogone je preuzelo Belje, članica Fortenova grupacije, koje se u Baranji mljekarskom industrijom bavi skoro cijelo stoljeće.

Rade sve linije
Valja napomenuti kako je i bivši vlasnik Tvornice mlijeka, Meggle restrukturiranje poslovanja proveo odgovorno i socijalno osjetljivo, ispunivši sve obveze prema zaposlenima, kooperantima i drugim partnerima. Preuzimanje je realizirano u skladu s potpisanim sporazumom s tvrtkom Meggle Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda. Belje je tako s prvim danom ove godine i službeno preuzelo osječku Tvornicu mlijeka, 88 bivših djelatnika Megglea i 249 kooperanata s područja Slavonije i Baranje.

Vodstvo beljskih tvornica mliječnih proizvoda u Osijeku i Belom Manastiru 1. siječnja je preuzeo Tomislav Radišić, koji je za Glas Slavonije izrazio zadovoljstvo sporazumom postignutim s Meggleom te činjenicom da je održana i nastavljena 70 godina duga tradicija proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku."Tijekom cijelog procesa pregovora napravili smo dubinsku analizu potencijala u osječkoj mljekari jer imamo Tvornicu mliječnih proizvoda u Belom Manastiru i više od 100 godina se bavimo mljekarstvom. U Belom Manastiru Belje i dalje proizvodi ABC svježi krem sir, jedan od najjačih brendova u regiji, čija se polovina proizvodnje plasira na domaće tržište, a polovina u izvoz. U Tvornici mliječnih proizvoda u Osijeku rade sve proizvodne linije - svježe i UHT mlijeko, jogurti, kiselo vrhnje, svježi sir te vrhnje za kuhanje. U ovom trenutku proizvodimo Mia Mill proizvode (mlijeko, jogurt, kiselo vrhnje i svježi sir), omiljene među našim lokalnim potrošačima, a radimo i za kupce s kojima smo postigli dogovor o plasmanu proizvoda", kaže Radišić naglasivši kako su sve linije u pogonu, a pune će kapacitete dostići lansiranjem nove linije mliječnih proizvoda.

Svi objekti u vlasništvu osječke mljekare, a riječ je o proizvodnom pogonu, skladištima i trgovini, nalaze se u sklopu same mljekare. Belje je preuzelo sve te objekte i prilagodilo za vlastite potrebe svakodnevne proizvodnje, skladištenja i plasmana gotovih proizvoda.

Farme kao prednost
Belje osigurava mlijeko sa svojih farmi i od kooperanata. "Trenutačno imamo 6000 krava na vlastitim farmama, više od 300 kooperanata i dvije mljekare, pa slobodno mogu reći da smo jedan od najvažnijih faktora u mliječnoj industriji u Hrvatskoj. Poznati smo po sljedivosti proizvodnje ‘Od polja do stola‘ koja započinje na vlastitim oranicama na kojima uzgajamo domaće sirovine za ishranu krava. Upravo je priprema visokokvalitetne hrane najvažnija u proizvodnji mlijeka ekstraklase, pa se o tome vodi posebna briga, i na farmama Belja i Vupika i na farmama kooperanata. Potrošači uglavnom ne znaju koliko je svakodnevnog truda i rada potrebno za proizvodnju mlijeka na farmama. To je posao koji se radi 365 dana u godini jer se staje moraju čistiti, a krave nahraniti i bar dva puta dnevno pomusti", pojašnjava Radišić dodajući da u Fortenova grupi imaju deset farmi mliječnog govedarstva.

Farme Belja nalaze se na području Baranje i na njima je 4000 krava, a na farmama Vupika, koje su smještene u okolici Vukovara, još 2000 krava. "Rekao bih da su vlastite farme naša apsolutna prednost u proizvodnji domaćeg mlijeka. U svakom koraku sljedivosti znamo što proizvodimo, znamo koliko je ishrana krava ključna za kvalitetu mlijeka i znamo što smo plasirali na tržište. Naše farme su važan oslonac očuvanja domaće proizvodnje mlijeka, a osiguravaju i dobru bazu za edukaciju i širenje znanja prema našim kooperantima", kaže Radišić.

Iako je možda još rano govoriti o rezultatima osječke Tvornice mliječnih proizvoda iz Belja, poručuju da su nakon istraživanja želja i potreba potrošača odlučili prodrmati tržište s novom mljekarskom pričom iz Osijeka. O tome će se, kažu, čuti vrlo brzo jer je u pripremi za izlazak na tržište novi proizvod u liniji ABC sireva, a posljednja tri mjeseca intenzivno se radi i na novom brendu mliječnih proizvoda.

Tomislav Prusina
Tomislav Radišić

direktor beljskih Tvornica mliječnih proizvoda

VEĆINA KOOPERANATA NASTAVILA JE SURADNJU S NAMA

“Farme naših kooperanata nalaze se na području svih pet slavonskih županija, od Mohova do Čađavice. Oni proizvode od 20 do 850 litara mlijeka dnevno, odnosno imaju od jedne do pedesetak krava. S kooperantima na području Baranje uglavnom surađujemo više od dvadeset godina, što potvrđuje našu pouzdanost i spremnost za suradnju. Kooperantima koji su ranije isporučivali mlijeko Meggleu ponudili smo adekvatne, tržišne uvjete, te konzalting i pomoć u daljnjem rastu i razvoju, pa je velika većina nastavila suradnju s nama”, pojašnjava Radišić. Podsjetimo da je Tomislav Radišić preuzeo Tvornicu mliječnih proizvoda u Belom Manastiru i Tvornicu mliječnih proizvoda u Osijeku 1. siječnja ove godine. Završio je fakultet elektrotehnike i fakultet ekonomije u Zagrebu. Poslovnu karijeru gradio je u Dalekovodu, konzultantskoj tvrtki McKinsey i Fortenova grupi.
S RADOM NASTAVLJA I TRGOVINA NA ULAZU
“Naš razvoj i proizvodnja ‘brusili’ su okuse za sve proizvode. Posebno smo se potrudili u pripremi najfinijeg domaćeg mlijeka za koje pratimo sljedivost od farme do punjenja. Zbog njegove kvalitete odlučili smo se i za novu vrstu pakiranja mlijeka koja do sada nije postojala na hrvatskom tržištu. Do kraja mjeseca očekujemo isporuke ambalaže, a sami proizvodi će izići na tržište u travnju”, najavljuje direktor beljskih Tvornica mliječnih proizvoda Tomislav Radišić. Na Zelenom polju 34, na samom ulazu u osječku mljekaru, Belje je zadržalo i maloprodajni objekt i on, na zadovoljstvo mnogih stanovnika toga dijela grada, nastavlja s radom. “Kako bismo trgovinu dodatno približili potrošačima, promijenili smo radno vrijeme i ona je sada otvorena svaki radni dan od 7 do 14 sati, a subotom od 7 do 12 sati. Razmišljamo i o radu tijekom poslijepodnevnih sati, no o tome ćemo potrošače na vrijeme obavijestiti. U trgovini sada nudimo cjelokupni asortiman Belja, koji uključuje mliječne proizvode, suhomesnate trajne proizvode i Vina Belje, pa naši kupci mogu pronaći sve na jednom mjestu”, poručuje Radišić.
88

bivših djelatnika Megglea i 249 kooperanata s područja Slavonije i Baranje preuzelo je Belje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana