Novosti
RADOVI ĆE TRAJATI 24 MJESECA

Ovako će izgledati obnovljeni osječki željeznički kolodvor
Objavljeno 9. ožujka, 2021.
Kolodvorskoj zgradi vratit će se njezin izvorni vanjski oblik, a interijer će biti reorganiziran

Obnova prijemne zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku trebala bi započeti u roku od dva mjeseca, a radovi bi mogli biti završeni u roku od dvije godine.

Rečeno je to u utorak u Osijeku gdje je, uz domaćinstvo Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana, te nazočnost Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH, i Josipa Škorića, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, potpisan ugovor o izvođenju radova na projektu obnove prijemne zgrade željezničkog kolodvora Osijek vrijedan 25,6 milijuna kuna.

U sklopu cjelovite obnove, kolodvorskoj zgradi vratit će se njezin izvorni vanjski oblik, interijer zgrade će se reorganizirati i urediti te prilagoditi osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Sanirat će se peronske nadstrešnice i biti uređene površine ispod nadstrešnice te poboljšati energetska učinkovitost zgrade kao i ostali tehnički sustavi.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. Miljenko Zovko kao izvođač radova.

"Ovim će Osječani dobiti kolodvor kakav zaslužuju. Osim ovog projekta, uređujemo i kolodvor na relaciji Vinkovci - Osijek, konkretno Laslovo-Korođ, čija je vrijednost oko 16 milijuna kuna. U tijeku je i modernizacija dionice Vinkovci - Vukovar u vrijednosti oko 540 milijuna kuna, a uz sufinanciranje Svjetske banke na području Slavonije moderniziramo ukupno devet željezničko-cestovnih prijelaza, a u planu je još 11. Osim toga, godišnje redovitim održavanjem ulažemo u Osječko-baranjsku županiju oko 20 milijuna kuna", pobrojio je Kršić, podsjetivši kako je posljednji put u osječki kolodvor ulagano 2006. godine.

Zovko je rekao kako je rok izvođenja radova na osječkom kolodvoru 24 mjeseca od dana njihova uvođenja, što će biti u iduća dva mjeseca, te da radovi neće ometati odvijanje "kolodvorskog života".

"Sve projekte o kojima smo prije tri, četiri godine na inicijalnim sastancima ovdje u županiji razgovarali s ministrom Butkovićem realiziramo. Neki su dovršeni, neki su u tijeku, neke započinjemo, ali imamo sjajnu suradnju s ministrom i s Vladom. Zgrada osječkog kolodvora svakako zaslužuje obnovu", istaknuo je župan Anušić.

Ministar Butković ovom je prilikom govorio i o podužoj listi prometnih projekata koji se realiziraju u Osječko-baranjskoj županiji. Prvi je svakako gradnja autoceste Slavonika kroz Baranju, za koju je rekao kako se "odvija i bolje od očekivanog". "Vjerujem da ćemo do kraja 2023. godine završiti i preostalih pet kilometara do mađarske granice, a paralelno s time mađarska strana završit će svoj dio, pa ćemo krajem 2023. ili početkom 2024. godine imati kompletno završen koridor 5C kroz Hrvatsku i biti spojeni s Mađarskom. Na ovom području gradi se i obilaznica Belog Manastira, obilaznica Petrijevaca je gotova, a dva velika projekta su u fazi potpisa ugovora i početka radova. To su obnova 18 kilometara državne ceste DC2 između naselja Normanaca i državne ceste DC34 te ceste Nemetin - Aljmaš, vrijednost oba projekta je oko 150 milijuna kuna", istaknuo je ministar Butković.

Dodao je kako očekuje potpis ugovora i konačnu realizaciju projekta obnove tramvajske infrastrukture u Osijeku, za što je osigurano 220 milijuna kuna, a nakon što su 2019. godine nabavljeni autobusi za Osijek u vrijednosti od 18 milijuna kuna, taj projekt se nastavlja te će Osijek u sljedećoj fazi dobiti nove autobuse iz projekta koji se 80 posto financira nepovratnim sredstvima EU-a, a 15 posto osigurava državni proračun.

Dario Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana