Novosti
PREDSJEDNIKOV PRIJEDLOG O ČELNICI VRHOVNOG SUDA U SABORU

Jandroković: Predsjednik Milanović ne poštuje zakon i proceduru, on želi kavgu
Objavljeno 8. ožujka, 2021.

Predsjednik Zoran Milanović predložio je Saboru Zlatu Đurđević, predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, za predsjednicu Vrhovnog suda, ocijenivši da ona "nije dio klike koja ne dopušta promjene". Govoreći o mogućnosti da predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne prihvati njegov prijedlog, Milanović je ustvrdio kako je Đurđević "prva liga", a HDZ "želi trgovati", no on "trguje samo na burzama".


Žestoko je napao Jandrokovića te ocijenio mogućim da će vladajuća većina promijeniti dnevni red te da je "moguća svaka vrsta pravnog i političkog nasilja". "Oni to zovu vladavinom prava, a vladavina prava nije mijenjanje 30-godišnje ustavne prakse", dodao je. Pritom se dotaknuo i Ustavnog suda navodeći da je prije bio "nakrcan ljudima koji su birani običnom većinom" te da je on 2010. unio promjenu da ih se bira dvotrećinskom većinom. "Ime gospođe Đurđević doći će u Sabor, Gogo će to vjerojatno sakriti u neku košaricu.Vidjet ćemo što će Državno sudbeno vijeće... Ima vremena do sredine srpnja, pa ako do tada ne izaberemo gđu Đurđević, bit će neki v. d. predsjednika Vrhovnog suda", kazao je. Upitan koliko Vladimir Šeks utječe na te odluke, Milanović je ocijenio da "na ovo utječe sto posto".


Gordan Jandroković ocijenio je da Milanović načinom na koji je predložio vodeću osobu Vrhovnog suda ne poštuje ustavnost, zakon i poslovnik Sabora. "Milanovićev cilj nije argumentirana rasprava o izboru predsjednika Vrhovnog suda, nego njezino pretvaranje u osobnu kavgu, ad hominem", kazao je Jandroković. Smatra kako je cilj te izjave javno vrijeđanje kako građani ne bi vidjeli što je meritum stvari, a to je poštovanje Ustava, zakona i javnog poziva. "To je karakteristika primitivnih ljudi. Kada nemaju argumente, onda vas vrijeđaju, lažu i to je već više puta viđeno", izjavio je Jandroković.


Naglasio je da Ustav definira što je ovlast predsjednika Republike, a Zakon o sudovima vrlo jasno propisuje proceduru na koji se način izabire predsjednik Vrhovnog suda, te će on tu proceduru poštovati.


"Predsjednik Republike želi bez javnog poziva predložiti svoga kandidata, i to je i učinio. Kada bih je to uvrstio u dnevni red, prekršio bih zakon", upozorio je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković smatra da ovo nije tema oko koje bi trebao postojati prijepor. "Nema trgovine, ni inzistiranja na osobi A, B ili C. Sustav koji smo usvojili nakon posljednjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. koristan je i bolji nego što je bio do tada", rekao je Plenković. Istaknuo je da predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, a da o tome je li nešto u skladu s Ustavom ili nije odlučuje Ustavni sud. "Dok su zakonske odredbe onakve kakve jesu, ne vidim u čemu je problem da se zakon poštuje", rekao je. Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako nije jasno zašto je u ovoj situaciji predsjedniku RH potreban sukob s Vladom jer je potpuno očito da ga on kreira. Ocjenjuje da je Milanović predložio dobru kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda, koja bi objektivno, u normalnim okolnostima poštovanja zakonske procedure, mogla bez problema biti izabrana na tu funkciju. "Nije jasno zašto predsjednik inzistira na tome da se ne poštuje pozitivan zakon, a nije ga spreman ni pokušati rušiti na Ustavnom sudu. Načelno je predsjednik mogao govoriti ovo što sada govori o Ustavnom sudu prije nego što je postao predsjednik Republike. Kada je u sustavu, onda se mora ponašati sukladno pravilima", kaže Gjenero. I.Bošnjak
ŠEPAROVIĆ: ODLUKE SUDA OBVEZUJU SVE
Reagirajući na istup predsjednika Zorava Milanovića, koji je Ustavni sud prozvao za "muljažu", a njegova predsjednika za povezanost s HDZ-ovim Vladimirom Šeksom, predsjednik ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da Ustavni sud u pravilu ne komentira izjave državnih dužnosnika i drugih političara, pa tako neće komentirati ni izjave predsjednika RH, "niti takve izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanje Ustavnog suda". No ustvrdio je da "Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštivati svaka pravna i fizička osoba, što se odnosi i na predsjednika Republike Hrvatske".
Davor Gjenero

politički analitičar

NIJE PRISTOJNO

"Ustavni sud obavlja posao kontrole zakonitosti. Predsjednik RH, koji je na neki način ovisan o Ustavnom sudu, jer taj sud provodi i postupak donošenja odluke u slučaju pokretanja odluke njegova opoziva, ne bi smio na taj način diskreditirati partnera u političkom sustavu, koji mora biti neovisan i slobodan. Nije pametno govoriti tako o Ustavnom sudu jer tamo sjedi bar nekoliko ljudi koji zaslužuju veliko poštovanje zbog svoje stručnosti. Nije građanski pristojno od nekoga tko je pravnik bez pravosudnoga ispita da, o onima koji imaju i biografiju i bibliografiju kao pravnici, govori na taj način. On nije u poziciji da govori i o kome u Ustavnom sudu na taj način", kaže Gjenero.
Najčitanije iz rubrike