Regija
OTVOREN MOST PREKO RIJEKE ČAĐAVICE

Dijelu mještana bit će lakše do središta sela, ostalima do svojih njiva
Objavljeno 9. ožujka, 2021.
GORNJI MIHOLJAC

Prije 14 godina preko rijeke Čađavice u slatinskom prigradskom naselju Gornjem Miholjcu drveni most povezivao je dio sela koji se zove Baranja s preostalim većim dijelom sela gdje se nalaze škola, mjesni dom i ostali dio seoske infrastrukture i naselja. Zbog lošeg stanja most je stavljen izvan uporabe i zabranjen je promet preko njega, ali ljudi su ga osposobljavali stavljanjem dasaka pa su na vlastitu odgovornost prelazili preko tako improvizirano popravljenog mosta. Prije tri godine u jakom nevremenu bujične vode most su jednostavno odnijele i ljudima je bio onemogućen prelazak preko rijeke. U Gradu su odlučili da umjesto prvotne zamisli o izgradnji pješačkoga mosta na tome mjestu slatinska Cestogradnja ipak postavi armiranobetonsku konstrukciju koja će omogućiti i prometovanje lakših vozila.

– Ja znam da bi seljani voljeli da i kombajn može prijeći preko ovoga mosta, ali na udaljenosti od oko 300 metara zračne linije imamo cestu koja služi za te stvari, pa u tako veliku investiciju nismo mogli ići. Naime, ovdje je riječ o investiciji većoj od 700.000 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja participiralo je sa 150.000 kuna koje smo dobili preko natječaja", rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić na otvorenju novoga kolno-pješačkog mosta.

Širina mosta je tri metra, ali gradonačelnik preporučuje da ga teža vozila ne koriste jer će u slučaju oštećenja biti zatvoren i služiti samo kao pješački most.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Željko Kolinger ističe kako su izgradnjom mosta ponovno povezana dva dijela naselja.

– Neko vrijeme mještani su morali ići okolnim putom, običnom blatnom, prašnom ili snijegom prekrivenom cestom da bi došli do škole, doma i ostalih objekata u središtu mjesta. Preko novoga mosta može se prelaziti osobnim automobilima, traktorima i manjim strojevima, a mali je problem što je taj most uži pa se nešto većim strojevima ne može njime prolaziti. Nadam se da će mještani razumjeti da se zbog aktualne situacije nije moglo više. Sada su bar mještani Baranje povezani s ostatkom sela i moći će svojim osobnim automobilima prelaziti most, a nadam se da će dobiti i asfalt, jer do njihovih kuća potrebno je asfaltirati cestu dugu 300-400 metara. Novi most služit će i mještanima sela koji na baranjskoj strani imaju svoja zemljišta jer će im biti lakše dolaziti do njih i obrađivati ih - kaže Kolinger. P. Žarković
Procjena je da Gornji Miholjac ima oko 180 stanovnika. U Baranji žive četiri obitelji s deset članova
Najčitanije iz rubrike