Autoglas
INVESTICIJA

Porsche ulaže u Rimac Automobile 70 mil. eura
Objavljeno 9. ožujka, 2021.
Novom investicijom Porsche je povećao svoj udio u vlasništvu Rimac Automobila, s 15,5 na 24 posto. Nastavak je to suradnje od 2018.

Porsche je uložio u Rimac Automobile 70 milijuna eura, povećavši tako svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24 posto, priopćili su u ponedjeljak iz Rimac Automobila. Porsche je, inače, inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udjel od 10 posto u Rimac Automobilima te ga povećao na 15,5 posto u 2019. godini.

- Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao tvrtke specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sustava za tržište električnih vozila visokih performansi - kaže se u priopćenju. Od prvog Porscheova ulaganja, 2018. godine, dodaje se, tim Rimac Automobila udvostručio se, na gotovo 1000 zaposlenih, a hrvatsko tehnološko poduzeće nastavilo je razvijati i proizvoditi sustave električnih pogonskih sklopova, baterija i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila.

Rimac Automobili sada surađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kiju, Porsche, Aston Martin, Automobile Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge. Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac istaknuo je kako im je Porsche velika podrška od 2018. godine. "Uvijek nam je bila čast što imamo toliko snažnu suradnju s jednim od najvažnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na suradnju na novim uzbudljivim projektima s Porscheom te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom našeg poduzeća", naglasio je Rimac.

Prva razina
Dodao je da je za njegovu tvrtku, ali i za Porsche, važno da ostane potpuno neovisna, s obzirom na to da su mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta klijenti Rimac Automobila.

"Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija, na koje se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente", zaključio je Mate Rimac.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u poduzeću Porsche AG Lutz Meschke naveo je da su Mate Rimac i njegov tim ključni partner koji ih može podržati u razvoju općenito, a posebno u razvoju komponenata.

"Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prve razine za Porsche i druge proizvođače u području visokih tehnologija. Porsche je Rimcu već predao prve narudžbe za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata", ističe Meschke, dodajući kako oba partnera imaju koristi od te bliske suradnje.

Stiže C_Two
- Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Na isti se način on koristi našim stručnim znanjem u proizvodnji i metodološkom stručnosti u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u poduzeće bilo ispravna odluka. Vrijednost Rimca višestruko se povećala od našeg početnog ulaganja. Usto, poduzeće se tehnološki vrlo uspješno razvilo - naglasio je Meschke.

U priopćenju svetonedeljske tvrtke stoji da je u samo deset godina poduzeće Rimac Automobili prešlo iz garaže na globalnu razinu te da će ove godine početi isporuke druge generacije svojih električnih hiperautomobila – Rimac C_Two.

Ključne komponente i sustave za C_Two dizajnirao je, projektirao i proizveo Rimac tim u Hrvatskoj. Nakon višegodišnjeg razvojnog procesa virtualnog i realnog testiranja i homologacije, C_Two će se svijetu otkriti za samo nekoliko mjeseci. C_Two, ograničen na samo 150 jedinica, dostupan je na ključnim svjetskim tržištima preko globalne mreže trgovačkih partnera poduzeća Rimac Automobili.

Priopćenje je samo potvrdilo informacije koje su se pojavile prije nekoliko dana, samo nije bilo brojčanih detalja, koliko će Porsche uložiti i koliko će mu porasti udjel. Već sama činjenica da Porsche, ali i druge respektabilne kompanije, ulaže novac u hrvatsku kompaniju kazuje nam da se tu osnažuju temelji za priču koja bi vrlo lako mogla postati globalna. U sljedećim mjesecima intenzivno će se raditi, kao i do sada, u pogonu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji.

Milan Bugarić/H
// PREPOZNATO ZNANJE //
PRIČA O BUGATTIJU SVE JE BLIŽA
Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je sredinom veljače da su u tijeku intenzivne rasprave o budućnosti Bugattija, i da bi Rimac Automobili mogli igrati ulogu u tome, jer su obje marke u dobrom tehnološkom stanju, dodavši da se odluka očekuje u prvoj polovini 2021. godine. Na pitanje o dogovoru, Mate Rimac je rekao da ne može iznositi više detalja. Kao dio produbljivanja veza s Porscheom, očekuje se da će Rimac dodatno proširiti svoju ulogu dobavljača električnih komponenata toj tvrtki, koja razmišlja o tome hoće li u drugoj polovini desetljeća svojoj ponudi dodati i električni supersportski automobil. Informacija da bi Rimac mogao preuzeti Bugatti pojavila se u rujnu prošle godine. Francuska marka supesportskog automobila u vlasništvu je grupacije Volkswagen, a Bugatti, pisalo se u rujnu, trebao bi biti “transferiran” Mati Rimcu preko posrednika Porschea.
RIMAC PLANIRA PROŠIRITI TVRTKU
Rimac Automobili isporučuje svoje znanje i komponente drugim proizvođačima automobila, uključujući Automobile Pininfarina. Također surađuje s Aston Martinom, Koenigseggom, Renaultom i Hyundaijem, koji ima 14 posto udjela u tvrtki. “Superautomobili imaju ograničeno tržište, tržište komponenata puno je veće. Zbog toga planiramo proširiti našu tvrtku”, rekao je Rimac. Njegova tvrtka Rimac Automobili gradi novi kampus u blizini Zagreba, koji će obuhvaćati R&D centar, poligon, administraciju i proizvodnju, i biti spreman do 2023 godine. Tada planiraju povećati broj zaposlenih sa 1000 na 2500.