Svijet
ODLUKU DONIJELI NA REFERENDUMU, BIT ĆE UGRAĐENA U USTAV

Švicarska zabranjuje nošenje burke
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Švicarci su na referendumu u nedjelju glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima.


Više od 52 posto birača glasalo je za zabranu. Za to se do poslijepodnevnih sati u nedjelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojeni glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantona.


Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj. Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.


Na papiru se zabrana u Švicarskoj odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa. "U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda", rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.


Prije jednog desetljeća ista je skupina, Odbor Egerkingen, stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta. Njezini kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati. Procjenjuje se da muslimani čine 5,3 posto švicarskog stanovništva.

Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja. H/D.Pav.