Osijek
HNS ŽELI TRG ZA SAVKU DABČEVIĆ KUČAR

Samo 2,37 posto ulica
nosi imena po ženama
Objavljeno 7. ožujka, 2021.
Članovi HNS-a u nedjelju su, uoči Dana žena, upozorili na ignoriranje doprinosa žena hrvatskoj povijesti, koje se na simboličnoj razini očituje u imenovanju ulica, javnih površina i ustanova. Na konferenciji pod nazivom "One to zaslužuju!" u Vrtu Jagode Truhelke predsjednica Ženske inicijative HNS-a Osječko-baranjske županije Željka Kolarić i predsjednik HNS-a Osijek Vladimir Ham kazali su kako je mnogo žena koje su zadužile ne samo Osijek nego i Hrvatsku kroz povijest.

- Sustavno se ignoriraju žene koje su imale važnu ulogu, a očituje se to i u imenovanjima ulica, trgova… U Hrvatskoj samo 2,37 posto javnih površina nosi nazive po ženama, u Osijeku je postotak još manji, samo četiri ulice, jedan park i ovaj trg gdje smo sada nose imena žena. To pokazuje da smo i dalje muško društvo i da povijest pripada muškarcima, a žene se promatra kroz privatnu sferu i obiteljsku ulogu. Želimo potaknuti sve da u budućnosti prilikom imenovanja ulica vode više računa i da ženama daju u javnom prostoru mjesto koje zaslužuju - izjavila je Kolarić.

- HNS je u Osijeku posljednja tri mandata predlagao gradskoj upravi imenovanje parka iza Cappa centra imenom Savke Dabčević Kučar, ruže Hrvatske, i nije bilo dovoljno sluha za tu inicijativu. Ove godine obilježavamo 50 godina od hrvatskog proljeća i nadamo se da će se to ipak dogoditi – kaže Ham smatrajući da je Savka bila jedna od ključnih osoba u stvaranju preduvjeta za hrvatsku samostalnost. D.P.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike