Mozaik
DODJELA ŠPANJOLSKIH FILMSKIH NAGRADA

Goyu dobio film “Djevojčice”
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Drama "Djevojčice" ("Las Niñas") redateljice Pilar Palomero osvojila je nagradu za najbolji film na dodjeli španjolskih filmskih nagrada Goya održanoj u Málagi u posebnim pandemijskim uvjetima. Program 35. dodjele nagrada vodio je glumac Antonio Banderas, rođen u tom gradu na jugu Španjolske, a svečanost je organizirana u posebnim pandemijskim uvjetima te dobitnicima nije uručena nagrada, mala brončana bista s likom slavnog slikara Francisca Goye, nego su oni događaj pratili online baš kao i ostali nominirani i uzvanici.

- Znate jako dobro da nema veće noćne more od praznih dvorana - izjavio je Banderas u lokalnom kazalištu Teatro Soho, osvrnuvši se na tešku godinu za glumce i kinodvorane. Nakon toga održana je minuta šutnje za sve preminule od koronavirusa koji je posebno snažno pogodio Španjolsku.

Na pozornicu su, pred praznim gledalištem, izlazili samo glumci koji su čitali imena nominiranih i pobjednika, a prisutni su bili još samo tehničari i orkestar. Tijekom prijenosa na španjolskoj televiziji TVE puštane su poruke brojnih poznatih stranih glumaca poput Ala Pacina, Toma Cruisea i Helen Mirren, koji su iz svojih domova odaslali podršku španjolskoj kinematografiji.

Proglašenje najboljeg filma na kraju je simbolično pročitala medicinska sestra Ana Ruiz, podsjetivši na to kako je Španjolska zemlja s najviše oboljelih zdravstvenih radnika u Europi. Najboljim filmom proglašena je drama "Djevojčice", priča o djevojčici koja živi s majkom i pohađa školu časnih sestara u Zaragozi. Film govori o adolescenciji i odrastanju nakon dolaska nove učenice iz Barcelone. Drama je osvojila četiri nagrade.

Četiri nagrade dobila je i drama "Adú", priča o očajničkom pokušaju dječaka iz Kameruna da uđe u Španjolsku. Film, čija radnja prikazuje okrutnu svakodnevicu afričkih migranata na putu prema Europi, imao je najviše nominacija te je bio ozbiljan kandidat za najbolji film. Salvador Calvo ponio je nagradu za najboljeg redatelja.

Najboljom glumicom proglašena je Patricia López Arnaiz za glavnu ulogu u drami "Ane", a dobila je i nagradu za najbolju mladu glumicu, odnosno "glumicu otkriće". Nagradu za najboljeg glumca dobio je Mario Casas za glavnu ulogu u trileru "No matarás". H
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike