Ekonomija
NEGATIVNI UČINCI PANDEMIJE

Žene više pogođene gubitkom zaposlenja
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Pozitivan trend izjednačavanja prilika za žene na tržištu rada prekinut je pandemijom koronavirusa

Više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom bolesti COVID-19, a preliminarni podaci već pokazuju da su u 17 od 24 zemlje članice OECD-a koje su izvijestile o porastu nezaposlenosti u 2020. godini, žene više pogođene gubitkom posla nego muškarci.

​Rezultati su to istraživanja PwC-ovih stručnjaka i autora izvješća "Women in Work Index. The impact of COVID-19 on women in work”, koje mjeri ekonomsko osnaživanje žena u 33 zemlje članice OECD-a.

Cilj PwC-a je, kako navode, izgraditi povjerenje u društvu i riješiti probleme, a čine mrežu društava u 155 zemalja s više od 284.000 osoba koje se zauzimaju za pružanje kvalitetnih usluga na područjima poslovnog savjetovanja i savjetovanja o porezima.

Kako navode iz PwC-a pandemija koronavirusa imala je golem utjecaj na tržišta rada diljem svijeta. Zatvaranja određenih sektora tijekom mnogih mjeseci pridonijeli su gubitku mnogih radnih mjesta. U usporedbi s 2019. procijenjena godišnja stopa nezaposlenosti u OECD-u u 2020. porasla je za 1,7 postotnih bodova za žene (s 5,7 posto u 2019. na 7,4 % u 2020.), i 1,5 postotnih bodova za muškarce.

Podaci u PwC-ovom izvješću pokazuju da je globalno 40 posto zaposlenih žena (510 milijuna) zaposleno u sektorima koje Međunarodna organizacija rada identificira kao najteže pogođene pandemijom, u usporedbi s 37 posto muškaraca koji rade u tim sektorima. Navedeni sektori uključuju turizam, zabavu i rekreaciju, trgovinu i usluge prehrane.

"Pozitivan trend izjednačavanja prilika za žene na tržištu rada prekinut je pandemijom bolesti COVID-19, pa je potreban sustavan pristup kako bi se suzbili negativni učinci. Odgovor bi mogle biti inicijative za povećanje broja žena zaposlenih u sektorima koji najbrže rastu, ili da žene i muškarci budu jednako plaćeni za rad jednake vrijednosti”, rekao je Cezary Żelaźnicki, partner u PwC-u Poljska, zadužen za aktivnosti poticanja raznolikosti i uključenosti u srednjoj i istočnoj Europi.

Zdenka Rupčić
Razlike u plaćama
PwC-ovi stručnjaci pripremili su popis članica OECD-a u pogledu pristupačnosti pojedinih tržišta rada za žene. Čimbenici uključuju razliku u plaćama među spolovima, stope nezaposlenosti u obje skupine te broj ljudi koji rade puno i skraćeno radno vrijeme. Prva mjesta na ovogodišnjoj ljestvici drže Island, Švedska i Novi Zeland, Slovenija je četvrta.
RASTE UDJEL ŽENA U UPRAVAMA HRVATSKIH KOMPANIJA
Udjel žena u upravama hrvatskih kompanija ponovno raste. SELECTIO indeks žena, koji mjeri udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2021. iznosi 16,1 % i bilježi rast u odnosu na 11,8 % iz istog razdoblja 2020. godine. "Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Report za 2020., iznosio je 34,5 %, i pokazuje trend rasta. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2020., udjel žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 29,5 %. Povećao se broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa Crobex s jednog na tri društva. To su Ericsson Nikola Tesla d.d., Saponia d.d. i Podravka d.d., ujedno i tvrtke s najvećim udjelom žena u upravama (redom 100 %, 50 % i 40 %).
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike