Novosti
KANDIDAT HDZ-A ZA GRADONAČELNIKA

Radić: U Osijeku se mogu činiti velike stvari
Objavljeno 7. ožujka, 2021.

Uz slogan "Nova energija" Ivan Radić, saborski zastupnik i predsjednik osječkog odbora stranke, i službeno je u nedjelju predstavljen kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka. Uz podršku središnjice stranke, koju je predstavljao Krunoslav Katičić, glavni tajnik, te županijske organizacije i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, predstavljanje je održano u prostoru nekadašnjeg OLT-a.

Sinergija

Taj je prostor izabran jer, kako je pojašnjeno, simbolizira snagu nekadašnjeg Osijeka, ali i njegovu današnju zapuštenost. Stoga je vrijeme, smatra Radić, da Osijek dobije suvremenu i transparentnu gradsku upravu koja će promijeniti sliku grada.

"Dok su drugi grabili naprijed, Osijek je, četvrti grad po veličini, gubio svoju snagu, gubio svoju moć i svoj utjecaj. Nacionalno smo, nažalost, postali gotovo nebitni. Pogledajte samo sve tablice uspješnosti, od povlačenja sredstava iz EU fondova, preko Smart City tehnologije, do pedagoških standarda - nema nas apsolutno nigdje u vrhu Republike Hrvatske. Nemamo spremne projekte, grizu nas komarci, muči nas ambrozija, i mislim da je vrijeme da pokušamo to promijeniti, prestanemo tražiti krivce i preuzmemo sami odgovornost. A mi smo ovdje zato što vjerujemo u drukčiju budućnost Osijeka", poručio je Ivan Radić.

Poziciju Osijeka namjerava vratiti kroz sinergiju sa Županijom i Vladom RH i to kroz realizaciju cijelog niza projekata. Jedan od njih je upravo i revitalizacija prostora bivše tvornice OLT, čije će površine za koji dan u cijelosti država prenijeti u vlasništvo Osječko-baranjske županije.

"Riječ je o šest hektara zemljišta u središtu grada, na korak od sveučilišnog kampusa, koje ima veliki potencijal, na kojem vidim prostor za olimpijski bazen, sportski inkubator, kazališnu scenu, koncertnu dvoranu te brojne druge sadržaje, koji gradu nedostaju", istaknuo je Radić. Drži stoga kako je za Osijek bitno da ima lokalno vodstvo koje ima viziju i otvoreno je suvremenim politikama, a želi u tome slijediti uspješne primjere drugih gradova. Naveo je primjer Bjelovara i njegova transparentnog trošenja proračunskih sredstava, ili pak visoku razinu povlačenja europskih i nacionalnih sredstava, kao što to čini godinama Zadar, a u posljednje vrijeme Šibenik.

"Ne bojim se učiti od drugih. Imam energije, a otvoren sam za sve koji će pomoći donijeti dodanu vrijednost našem gradu", rekao je Radić pozvavši sugrađane da mu daju povjerenje.

Uskoro program

O sebi je rekao kako je rođen u Osijeku, tu se školovao i "odrastao na osječkom asfaltu", kaže kako poznaje svaki dio grada.

"Ali znam i što znači raditi u realnome sektoru i boriti se za plaće. Znam i kako je to biti u političkom ringu. Spreman sam dati svu svoju snagu i biti jedan od kotačića da Osijek vratimo na mjesto koje mu pripada, uz bok razvijenim srednjoeuropskim gradovima", rekao je Radić, najavivši kako će Osječanima uskoro predstaviti svoj program te ljude koji će ga provoditi, ali da "prije svega želi vratiti vjeru da se u ovom gradu mogu činiti velike stvari".

Pružajući Radiću podršku, Ivan Anušić, predsjednik županijskog HDZ-a i osječko-baranjski župan, podsjetio je kako je HDZ prije četiri godine preuzimanjem vlasti u Županiji preokrenuo dugogodišnje negativne trendove, a sada to treba napraviti u gradu Osijeku, u suradnji sa Županijom i Vladom RH.

"Činjenica je da Osijek stagnira i da može biti bolji. Mora biti predvodnik gospodarskog, znanstvenog i kulturnog života istoka Hrvatske, ne samo formalno nego i sadržajno, i to time što ćemo pokrenuti sve potencijale grada u pozitivnom smislu", poručio je Ivan Anušić.

Dario Kuštro

KATIČIĆ: RADIĆ JE NOVA SNAGA HDZ-a


U ime središnjice stranke podršku Ivanu Radiću dao je i Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a. “Sinergija i poveznica koja postoji između Osijeka, Županije i Vlade RH je neprekinuta, što se vidi kroz realizaciju Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je napravio velike pomake. Ivan Radić ima veliku podršku središnjice, on je kandidat koji daje jednu novu snagu HDZ-u koju predstavlja sadašnja središnjica i Predsjedništvo stranke”, rekao je Krunoslav Katičić.