Zdravlje
DETOKSIKACIJA

Sok od cikle ili mrkve odlično čisti tijelo
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Voće i povrće bogato vodom povoljno djeluje na rad bubrega, ima diuretski učinak, pospješuje izlučivanje vode iz organizma

Održavanje zdravlja općenito, ne samo u izvanrednim situacijama, vrlo je jednostavno - samo se prepustite mudrosti tijela.

Kada toksični teret koji hranom i pićem unesemo u tijelo postane preopasan, tjelesna inteligencija mudro inicira fazu detoksikacije, eliminacije i pročišćavanja. To se manifestira simptomima poput glavobolje, upale, povišene tjelesne temperature, osipa, obloženog jezika, iskašljavanja sluzi, bolova, mučnine, povraćanja i proljeva. Limfni sustav je ključ detoksikacije jer njegova primarna funkcija je da se riješi otpadnih tvari iz stanica i krvotoka u organe za eliminaciju. Kada limfa postane troma, limfni čvorovi se začepe i izgube svoju funkciju filtra. Bez rutinskog ispiranja nakupine ostaju zarobljene u tijelu, stvarajući prekomjerne toksine i tako pridonose nastanku bolesti.

Očistite tijelo od bijelog brašna i prerađene hrane, uključujući šećer, brzu hranu, mesne prerađevine i meso, pesticide, kemikalije, konzervanse i sve zagrijavane masti ili ulja. Pijte što više vode kako biste isprali nagomilane toksine. Svježi limunov sok u pola čaše vode rano ujutro, sok od cikle ili mrkve, također su snažni čistači organizma. Pokušajte i s čajem od maslačka, odličnim diuretikom koji ne ispire kalij iz organizma, a čisti jetru. Ovaj čaj možete piti najmanje tri puta dnevno. Jedite i organski uzgojene krastavce koji također ispiru višak toksina.

Najgore što možete učiniti za svoje zdravlje jest da se ne krećete. Kretanje omogućava tekućinama u limfnom sustavu da cirkuliraju i izbace pohranjene toksine. Tekućine akumulirane u tijelu mogu naškoditi srcu i plućima. Brzo hodanje, trčanje, ili čak skakanje, mogu oživiti limfne čvorove, pomažući im da sudjeluju u detoksikaciji.

U vremenu detoksikacije treba voditi računa o tome da se unose namirnice bogate vodom. Određena hrana pomaže tijelu da se riješi viška vode. Krastavci su puni vode i odličan su izvor vlakana, kalija, vitamina B, fosfora i magnezija. Zelena salata sadrži vitamin A i C. Špinat je dobar izvor kalcija i ne stvara sluz poput mliječnih proizvoda. U voću i nekom povrću najveći dio čini voda - oko 80 posto, baš kao i u ljudskom tijelu. Kod jabuke u prosjeku voda čini 82 posto težine ploda, a slično je kod ananasa, kivija te manga i citrusa. Voće i povrće s velikim udjelom vode poput krastavca i tikvica pravo je osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Sadržaj vode u ovim plodovima je i do 95 %, zbog čega im je kalorijska vrijednost iznimno mala. Voće i povrće bogato vodom povoljno djeluje na rad bubrega i pospješuje izlučivanje vode iz organizma, dakle ima diuretski učinak, pomaže pri probavnim smetnjama te sprečava i ublažava crijevne infekcije, ima povoljan učinak na cirkulaciju, pomaže u regulaciji funkcije prostate, štiti i jača sluznice u cijelom tijelu.

Limun je bogat vitaminom C, koji je ujedno poznat kao vitamin detoksikacije, uz pomoć kojeg ćete lakše razraditi toksine.

Zeleno povrće odličan je saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Jedite ga sirovo, iscijeđeno, kuhano. Češnjak možete kombinirati uz sve namirnice. Možete ga dodati u salatu, kao začin svakom jelu. Odličan je za srce i stimulira proizvodnju enzima. Kupus potiče proizvodnju detoksikacijskih enzima u jetri.

Umjesto namakanja u kadi pokušajte s naizmjeničnim hladnim i toplim mlazom vode pod tušem. Tako ćete stimulirati limfni sustav i pomladiti se. Izdržimo li neugodne simptome detoksikacije, dobro se naspavamo i odmorimo, osjetit ćemo divno stanje zdravlja na najbrži mogući način.
Jasminka Knežević
Možemo se osjećati umorno i pospano
Za trajanja temeljitije detoksikacije, one koja je nastala zbog dugotrajnog nezdravog života, nezdrave masti, ciste, pa čak i tumori, također se razgrađuju i izbacuju. Kada se toksini uskovitlaju i oslobode, tijelo se opusti i ljudi obično dožive kratkotrajne simptome detoksikacije: nagle promjene raspoloženja, depresiju, tugu, ljutnju i plač. Kada su organi eliminacije slabi ili preopterećeni, tijelo će pribjeći eliminaciji toksina preko bilo kojeg pogodnog ispusta, a budući da je ono preokupirano velikim čišćenjem na koje troši dosta energije, u to vrijeme ćemo se osjećati umorno i pospano. Svi ti simptomi ublažit će se i nestati kada se tijelo dobro pročisti, pod uvjetom da slijedimo zdrav način života i prehrane. Zajedno s pročišćavanjem, tijelo radi i na popravljanju svih eventualnih šteta, na generiranju novih stanica, pomlađivanju i popravljanju zdravlja. Sve se to odvija većinom dok spavamo, i bit će nam potreban dodatni san.
Brzo hodanje ili trčanje mogu oživiti limfne čvorove, pomažući im da sudjeluju u detoksikaciji
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike