Zdravlje
LJEKOVITA BILJKA POZNATA OD DAVNINA

Kopar pomaže kod artritisa
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Kopar je začinska biljka koju vrlo rado stavljamo u razna variva i salate. Aromatične sjemenke možete dodati ukiseljenim krastavcima. Ljekovitost kopra poznata je od davnina. Jako je dobar izvor kalcija i odličan dodatak prehrani za sve koji žele spriječiti osteoporozu i reumatoidni artritis. Zahvaljujući bogatom mineralnom i vitaminskom sastavu taj začin ima visoke ljekovite i nutritivne vrijednosti. Od minerala sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan, vitamine A i C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu.

Zahvaljujući antimikrobnom djelovanju, konzumacijom kopra, bilo da ga svježeg dodajete u jela ili pak od njegovih listova ili sjemenki kuhate čaj, smanjit ćete razine bakterija i ublažiti infekcije ne samo u usnoj šupljini nego i u unutarnjim organima. Kopar smiruje čitav organizam te pomaže kod izbacivanja plinova i sprečava stvaranje novih, pomaže kod bolova izazvanih artritisom, jača kosti i smanjuje upale. Davni narodni lijek protiv lošeg zadaha je žvakanje svježeg lišća kopra, koje sprječava infekcije u ustima te štiti desni i zube. Kopar se osobito može preporučiti ženama, ljekovito djeluje kod osoba koje imaju menstrualne probleme, a majkama pomaže poticanjem sekrecije mlijeka.

Čaj od kopra kao pomoć kod prehlade, gripe, probavnih smetnji, nervoze i nesanice napravite od dvije žličice usitnjenog lišća ili četiri žličice sjemenki koje prelijte s 2,5 dl kipuće vode.

Poklopite i ostavite da odstoji 15 - 20 minuta. Čaj pijte nezaslađen. J.Kn.
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike