Zdravlje
SAVJET

Obilnijim doručkom do vitke linije
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Konzumiranje obilnijeg doručka može vam pomoćo da smršavite, kažu nutricionisti. Ako želite vitku liniju, već konzumiranje obilnijeg doručka pomoći će tijelu da izgori više kalorija. Također je dokazano da niskokaloričan doručak pojačava apetit.

Nije preporučljivo početi raditi na prazan želudac. Mješavina ugljikohidrata bogatih vlaknima, voća i povrća dobar je izbor.

S obzirom na to da je tijelo ujutro prilično dehidrirano, čaša mlake vode s limunom najbolji je izbor.

Nije dobro piti kavu odmah ujutro. Tada je u tijelu najveća proizvodnja kortizola, hormona stresa, kako bismo se razbudili, a na vrhuncu je oko 8 ujutro. Ako tada popijete kavu, prekinut ćete prirodan ciklus. Najbolje je piti kavu kada je prirodno niska razina kortizola, pa se i osjećate umornije, a to je između 10 sati i podneva.

Ručak je pravo vrijeme da jedete začinjeniju hranu, s obzirom na to da ne idete na spavanje odmah poslije. Kako biste se mogli dovoljno koncentrirati, važno je hranom unositi energiju, a za to je u ovo doba dana najbolje jesti kruh ili tjesteninu.

Cjelovite žitarice polako oslobađaju energiju u krvotok, tako da će efekt budnosti duže potrajati. Ako ne možete bez slatkiša, najbolje ih je pojesti odmah nakon ručka kako biste spriječili nagle promjene razine šećera u krvi. Naravno, važno je piti vodu tijekom cijelog dana, a na taj ćete način unijeti i manje kalorija. Pijenje vode poslijepodne spriječit će iznenadnu želju za grickalicama i slatkišima. Preporučljivo je jesti nekoliko sati prije spavanja kako bi tijelo imalo vremena probaviti hranu, a najbolje je ne večerati obilno. J.Kn.
Pijenje vode poslijepodne spriječit će iznenadnu želju za grickalicama i slatkišima
Možda ste propustili...

HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MOZGA

Za zdrav mozak bitan je san, ali i dobar trening

Najčitanije iz rubrike