Magazin
TJEDNI OSVRT

Škoro bi sada bio čak i “mali Bandić”
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

Nakon što je umro gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a još nije bio ni pokopan, počelo je strvinarenje za njegovom foteljom na predstojećim lokalnim izborima. Među pretendentima je, naravno, i neostvareni predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. Na pitanje kako će se Bandićev odlazak odraziti na lokalne izbore samo je kratko rekao: “Načelno će se mnogim ljudima srušiti predizborni program”.

Doduše, sam Škoro zadnjih dana nije bio određen o mogućoj kandidaturi, ali nije ju niti odbacivao, nego je cijelo vrijeme zapravo podgrijavao tu priču, a nakon Bandićeve smrti postalo je jasno da ozbiljno o tome razmišlja. A onda se već za koji dan u stranci neslužbeno doznalo kako je prelomio i da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba te će više detalja biti poznato naknadno. No, to bi ujedno značilo i da upravo on ima predizborni program, pa će biti zanimljivo čuti što ima reći. Prema navodima, Škori se, neočekivano pružila prilika da privuče dio Bandićevog biračkog tijela, pa su u stranci procijenili da bi upravo on bio najbolji njihov kandidat, valjda nazadne desnice. Za sada ostaje zagonetka i koji bi to bili birači, njih čak 100.000, Hercegovci ili Slavonci u metropoli? I nije li to nakon svega domovinskog i ciljanja na najviše državničke dužnosti podcjenjivanje biračkog tijela. Pa nije Škoro očarao Slavonce ni kada se kao HDZ-ovac kandidirao za gradonačelnika Osijeka 2008. Na pokopu je također samo kratko odgovorio: “Trudit ćemo se sve napraviti za dobrobit Zagreba koji je ranjen grad”. Samim time jasno je da Škoro i njegovi suradnici, nepoznavajući taj grad, osim pobjede na izborima, žele osvojiti i što više skupštinskih mandata kako bi bili faktor u formiranju većine, ako im šef ne uspije pobijediti u Zagrebu. A što je gotovo pa sigurno. Jer ponovno je primijećeno da je i ovaj Škorin potez svojevrsni rizik koji neće dobro odjeknuti u javnosti, ako ponovno izgubi. Naime, nakon već spomenutog gubitka izbora u Osijeku, unatoč većem broju osvojenih mandata na parlamentarnim izborima ne sudjeluje u vlasti, naravno, nije ni premijer, iako se u Banskim dvorima vidio, a nije uspio ući ni u drugi krug na predsjedničkim izborima.

Nadalje, kako smo već pisali, u Domovinskom pokretu je i sve više nezadovoljnika stanjem i vođenjem stranke. Posljednji u nizu koji je napustio Škorin pokret poznati je splitski poduzetnik Davor Karničić, koji je posebno istaknuo: “Politička trgovina je tu na prvom mjestu, a naroda nigdje. Građanin je stup društva, ako on nema odgovornost, neće ni političar imati odgovornost. U ovom vodstvu DP-a nisam našao ni to”, poentirao je ogorčeni Splićanin.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike