Zdravlje
TRUDNOĆA

Vodič kroz treće tromjesečje trudnoće
Objavljeno 7. ožujka, 2021.

Kako trudnice vole reći, posljednje tromjesečje svakako je najduži period trudnoće. Iako pregled trudnoće po tjednima ne pokazuje tako, trudnice potpuno opravdano imaju osjećaj da posljednje tromjesečje traje beskrajno dugo. Trbuh sve više raste, simptomi i bolovi su sve izraženiji, a nestrpljenje sve veće pa je potpuno razumljivo da vrijeme do dolaska bebe teče sve sporije i sporije kako se približava sam porod. 

 

U prvom tromjesečju uglavnom je sav fokus na simptomima trudnoće uzrokovanim hormonalnim promjenama, kao što su mučnine, bolovi u grudima i problemi sa spavanjem. U drugom tromjesečju ti simptomi se polako smiruju kako se tijelo privikava na “novo” stanje. Upravo zato se drugo tromjesečje smatra najugodnijim i najmirnijim za trudnicu, jer u trećem tromjesečju kreću simptomi koji podsjećaju da se termin poroda približava, pa se samim time i tijelo trudnice priprema na to. 

 

Početak trećeg tromjesečja, odnosno 28. tjedan trudnoće, biti će u znaku pritiska, povremenih bolova i grčeva, ali i sve lošije kvalitete sna. Dok kod nekih žena ovi ne tako ugodni simptomi krenu i ranije, možda ste baš vi jedna od onih sretnica kod kojih će se ovi simptomi javiti kasnije, ili možda čak potpuno izostati do pred sam porod. 

 

Svako tijelo je drugačije, pa tako i svaka trudnoća, stoga je najvažnije slušati liječnike i osluškivati vlastito tijelo. Neke trudnice će biti aktivne kao i prije trudnoće i njihovom tijelu će to goditi, dok će drugima to bili prevelik napor i morat će osjetno usporiti tempo kako se porod bude bližio. Osluškujte svoje tijelo i prilagodite životne navike svojim trenutnim mogućnostima. 
Beba u trećem tromjesečju trudnoće ulazi u fazu intenzivnog dobivanja na težini, pa će trudnica dodatnu pažnju posvetiti unosu više tekućine, ali i što kvalitetnijih obroka. Glavne bebine aktivnosti još uvijek su meškoljenje i sisanje prsta, a kaku bude dobivala na težini, mama će uočiti sve kraći dah do kojeg dolazi zbog većeg pritiska na prsni koš. Stanje će se popraviti tek kada se trbuh spusti, pa će disanje biti lakše. 

 

35. tjedan trudnoće i dalje je u znaku bebinog debljanja, no važno je napomenuti i da bubrezi sve više vrše svoju funkciju, jetra uspješno razgrađuje otpadne tvari, a i pluća su sve zrelija i uskoro će biti spremna za bebino samostalno disanje. Kako su organi gotovo potpuno razvijeni, već sada su sve manje šanse za komplikacije u slučaju prijevremenog poroda. 
Trudnica u ovom tjednu i dalje vodi borbu sa ne baš ugodnim posljedicama pritiska bebe, pa je tako pritisak na mjehur uzrok učestalog mokrenja, a bebini udarci često uzrok snažne i iznenadne boli. Dok se beba ne spusti u zdjelicu i dah će biti kratak. Pritisak na želudac onemogućavat će da se najedete do sitosti, već će biti potrebno često unositi male količine hrane. Kako se tijelo priprema za porod, moguć je i osjećaj pritiska u zdjelici, ali i grčevi i zatezanje. PR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike