Svijet
POVIJESNI POSJET SVETOG OCA IRAKU

Papa: Dosta je bilo oružja i nasilja
Objavljeno 5. ožujka, 2021.

"Neka utihne oružje!" poručio je papa Franjo nedugo nakon dolaska u Irak, u prvi posjet nekog pape u povijesti toj zemlji, razorenoj ratovima i pogođenom pandemijom, pozdravivši kršćane koji su ostali ondje unatoč svemu.

Pod strogom zaštitom i krećući se sam s maskom zbog pandemije COVID-19, 84-godišnji papa stigao je kao "hodočasnik mira" kako bi utješio jednu od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, oslabljenu nasiljem i siromaštvom. Tijekom boravka, koji će završiti u ponedjeljak nakon 1445 prijeđenih kilometara, ponajviše zrakom, kako bi izbjegao područja u kojima se skrivaju džihadisti, Papa će ispružiti ruku i muslimanima, na susretu s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim autoritetom mnogobrojnih šijita u Iraku i svijetu. "Dosta je bilo nasilja, ekstremizma, netolerancija", poručio je Papa. Dosta je bilo i korupcije, zbog koje su stotine tisuće Iračana mjesecima prosvjedovale potkraj 2019. Papa je i tada pozvao Irak da prestane provoditi represiju nad mladima koji traže pravdu. Potrebno je uspostaviti pravdu, naglasio je Papa. I da "nitko ne bude smatran građaninom drugog reda", posebice ne kršćani, koji čine jedan posto populacije u toj zemlji, ni jezidi, manjina koju je mučila Islamska država prodavši tisuće njihovih žena u roblje. Papa je osudio i "nerazumna i nehumana barbarstva" počinjena u Iraku, drevnoj Mezopotamiji, "kolijevci civilizacije". Podsjetio je na "jako staru prisutnost kršćana u toj zemlji", gdje je, prema tradiciji, rođen Abraham, zauzevši se za "njihovo sudjelovanje u javnom životu" kao "građana koji uživaju puna prava, slobode i odgovornost".

Papa planira posjetiti Nadžaf, Ur, Erbil, Mosul i Karakoš: svaki put dočekat će ga samo nekoliko stotina ljudi, osim na misi u nedjelju na stadionu u Erbilu u Kurdistanu, gdje se očekuje nekoliko tisuća vjernika. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana