Svijet
PREDSJEDNIK CRNE GORE:

Srbija nam radi isto što je radila Hrvatskoj
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u okviru Podgoričkog novinarskog foruma u intervjuu petorici novinara iz Banje Luke, Zagreba, Beograda, Sarajeva i Novog Sada govorio o upletanju Srbije u politička događanja u Crnoj Gori, ocijenivši kako Srbija u Crnoj Gori radi ono što je radila 90-ih prošlog stoljeća u Hrvatskoj te da su "odnosi između dvije države danas na najnižoj mogućoj razini".

"Srbija nevjerojatno uporno radi u korist svoje štete. Ne treba to dokazivati, akter sam političkog života već 30 godina (...). Nemam nikakve sumnje da i ova politika danas prema Crnoj Gori jest politika puštanja duha iz boce, duha mržnje", rekao je Đukanović, dodajući da ono što se iz Beograda radilo 90-ih prema Hrvatskoj, BiH, Kosovu..., to se danas radi prema Crnoj Gori.

"Govorio sam to mojim sugovornicima u Beogradu kada je to krenulo, u povodu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Govorio sam da se sjećam 90-ih, da su tada bili neki ljudi, čini mi se, ozbiljnijeg političkog kalibra od današnjeg. Tada su pustili duh mržnje iz boce i više ga nisu mogli kontrolirati. Danas se ista greška ponavlja, sije se mržnja prema Crnoj Gori i prema svemu što je crnogorsko. To će nepopravljivo pogoršati odnose između naše dvije države", kaže Đukanović. Govoreći o predstojećem popisu stanovništva, podsjetio je kako je prijašnja vlast razmišljala izostaviti pitanja o nacionalnosti. "Zaista zvuči nevjerojatno da je šefu jedne države od velikog nacionalnog interesa popis stanovništva u drugoj, susjednoj državi. Riječ je očigledno o namjeri da se rezultatima popisa dokazuje teza kako Crna Gora nije građanska država, već da je Crna Gora srpska država, da bi se onda s te platforme moglo dalje ići u realizaciju politike ‘srpskog svijeta‘", pojasnio je Milo Đukanović, dodajući kako je "nacionalno prebrojavanje važno za one politike koje nisu europske, već su nacionalističke i šovinističke" i taj "nacionalistički, šovinistički duh živi u uvjerenju kako su izgubili 90-ih jer im nisu bile naklonjene međunarodne okolnosti pa danas pokušavaju učiniti ono što nisu uspjeli tada". M.Flego
Možda ste propustili...

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike