Regija
MODERNO OPREMLJENA I UREĐENA ŠKOLSKA KUHINJA

Djeci i suhi i kuhani obroci
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Nakon korone škola planira pripremati kuhane obroke četiri-pet puta tjedno
DONJI MIHOLJAC

Školska kuhinja Osnovne škole Augusta Harambašića Donji Miholjac primjer je izuzetno dobre opremljenosti, te je prije dvije godine predstavljala Osječko-baranjsku županiju na konferenciji "Živjeti zdravo" gdje je prezentirala svoj rad pripremanja kuhanih obroka za učenike.

Godinama se ulažu znatna financijska sredstva u školsku kuhinjsku u cilju bržeg, kvalitetnijeg, zdravijeg i funkcionalnijeg pripremanja hrane za gotovo pet stotina učenika. Uređen je i opremljen kompletan prostor školske kuhinje te blagovaonice. Nabavljena su dva profesionalna kuhinjska kotla od sto i sto pedeset litara, a uz pomoć Osječko-baranjske županije kupljena su dva velika hladnjaka i dva velika zamrzivača. S obzirom na to da se u školskoj kuhinji prije epidemije koronavirusa hranilo oko 450 učenika i da su sve njih trebali poslužiti u tri velika odmora, jedan od velikih problema je bio oprati toliku količinu posuđa u kratkom vremenu i omogućiti da bude ponovo spremno za uporabu.

- Upravo zbog toga škola je kupila profesionalnu perilicu za pranje posuđa čiji ciklus pranja traje tri minute. Tako za petnaest minuta uspijeva oprati i osušiti oko 130 tanjura i ostalog pribora za jelo. Uz sve to klimatizirana je školska kuhinja i blagovaonica te su ugrađene dvije profesionalne nape kako se mirisi tijekom kuhanja ne bi širili školom – rekao nam je ravnatelj OŠ August Harambašić Vedran Aladić.

Prije epidemije koronavirusa škola je investirala u profesionalni konvektomat, odnosno parno-konvekcijsku pećnicu kojom se u kratkom vremenu može pripremiti velika količina ukusne i zdrave hrane.

Početkom drugog polugodišta donjomiholjačka osnovna škola napravila je drukčiju organizaciju rada školske kuhinje te je uvela kombinaciju suhih i kuhanih obroka kako se ne bi kršile epidemiološke mjere, te kako bi istovremeno učenici razredne i predmetne nastave ipak jeli i kuhane obroke. U skladu s tim u školskoj blagovaonici uvedene su dodatne podjele obroka uz dopušteni broj djece.

– Čim epidemiološke mjere popuste i situacija s koronavirusom se normalizira, škola planira pripremati kuhane obroke četiri do pet puta tjedno te se ponovno orijentirati na suradnju s lokalnim OPG-ovima – ističe ravnatelj Aladić i naglašava kako su prije epidemije koronavirusa, dok su djeca normalno pohađala nastavu, roditelje redovito, tjedan dana prije kraja mjeseca, pisano obavještavali o jelovniku za sljedeći mjesec.

- Roditelji i učenici bi nekoliko dana prije izabrali jela koja žele na školskom jelovniku, što je dobro rješenje jer se tako kuha isključivo ona hrana koju će učenici s veseljem konzumirati. Djeca u školskoj kuhinji najviše vole jesti tjesteninu s mesom - dodao je ravnatelj.

Učenici na jelovniku inače imaju i medaljone s rižom, ćevape s prilogom, riblje štapiće s pireom, pileće bijelo meso u umaku i slično. Uz kuhana jela djeci se servira i salata - zelena, kupus ili cikla.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana