Svijet
VIŠE NIJE DOBRODOŠAO MEĐU PUČANIMA

EPP će isključiti Orbanov Fidesz
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Mađarska vladajuća stranka Fidesz bit će isključena iz Europske pučke stranke, nakon što njezini zastupnici napustili zastupnički klub EPP-a, objavili su u srijedu iz te stranke koja okuplja demokršćanske i pučke stranke u Europi.

Zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) podržao je u srijedu većinom glasova prijedlog promjene poslovnika koje omogućavaju lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija, na što je mađarski premijer Viktor Orban objavio da stranka Fidesz napušta taj zastupnički klub. Za te promjene je glasalo i četvoro zastupnika HDZ-a, a protiv su bili zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, koji jedan od velikih pristaša Vitkora Orbana. Sudeći prema europskim medjima, SDS i Janša sada postaju nova “crna ovca” u redovima EPP-a.

“Primili smo k znanju te nam nije drago zbog odluke Fidesza o izlasku iz najsnažnijeg Kluba zastupnika u Europskom parlamentu, koja je uslijedila. Delegacija HDZ-a nastavit će raditi na svojim političkim prioritetima unutar Kluba EPP-a i Europskog parlamenta s ciljem boljeg položaja Hrvatske i hrvatskih građana, u suradnji sa svim zastupnicima koji mogu pomoći ostvarenju toga cilja”, poručili su iz HDZ-a.

Predsjednik EPP-a Donald Tusk već je dulje vrijeme među najvećim kritičarima Orbanove politike, a EPP je Orbanov Fidesz suspendirao još u ožujku 2019.. H
Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike