Ekonomija
POVRĆE IZ BARANJSKOG GAJIĆA DILJEM HRVATSKE

Godišnje u desetak plastenika u kontroliranim uvjetima proizvedu više od 8000 tona rajčice i paprike
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Tvrtka Dalis d.o.o. već se više od 15 godina bavi hidroponskom proizvodnjom rajčice i paprike u kontroliranim uvjetima. Površine pod plastenicima protežu se na 2,5 hektara, što ih svrstava među najveće proizvođače povrća u Osječko-baranjskoj županiji. Godišnje u desetak plastenika proizvedu više od 800 tona ovog povrća. Posjetili smo ih neposredno uoči prve ovogodišnje berbe paprike.


- Papriku smo posadili prošle godine u prosincu. Gotovo sve količine unaprijed su prodane i kupci jedva čekaju početak berbe - priča Darko Filakov, direktor tvrtke, naglašavajući kako očekuju prinos od približno 250 tona paprike godišnje. Berbe će, nastavlja, trajati do sredine studenog. Većinu robe otkupljuju im osječka Lavina i zagrebačka Stjema promet - veleprodaja voća i povrća, koja papriku i rajčicu iz baranjskog Gajića plasira u brojne trgovačke lance (Lidl, Konzum, Interspar, Kaufland). Ostatak se može naći na belomanastirskoj i osječkoj tržnici te u njihovoj trgovini u osječkom Donjem gradu. Proizvode dvije vrste paprika babura - Vedranu i Kristinu, koja je novija sorta, nešto žuća. Isto tako, u ponudi su im ljuta i poluljuta paprika. Za početak travnja, pak, planiraju započeti s berbom rajčice s 1,2 hektara plasteničkih površina.


- Rajčicu smo posadili početkom siječnja u novom objektu izgrađenom prije dvije godine. Ona je izdašnija od paprike i prinos se kreće oko 570 tona po hektaru godišnje. Nju beremo do polovine studenoga, kada ide vađenje biljaka, dezinfekcija i pripreme za sadanju - objašnjava Filakov, dodajući kako je važno istaknuti da imaju vlastitu proizvodnju prijesadnica, pa nisu ni o kom ovisni, a osim toga, u plastenicima nema ‘‘praznog hoda‘‘. U cijelu je ‘‘priču‘‘ uključeno 23 stalnih zaposlenih radnika, a uskoro će im se pridružiti još najmanje četvero.


- Javili smo se na još jedan natječaj Ministarstva poljoprivrede, mjera 4.1.1., i željno očekujemo njegovo zatvaranje. U planu nam je, naime, podizanje novog plastenika veličine 4500 četvornih metara, što bi donijelo četiri nova radna mjesta - ističe Filakov, dodajući kako su se odnedavno ‘‘pojačali‘‘ i s novom tehnologinjom. Kao i veliki dio hrvatskog gospodarstva, osjetili su pandemiju koronavirusa.
- Najveći je problem bio u cijeni, koja je pala za 30-ak posto. Dio naše proizvodnje godinama je završavao na jadranskoj obali, ali budući da su tamošnji hoteli i restorani kratko radili, ‘‘morsku prodaju‘‘ kompenzirali smo izvozom. Stjema promet je našu robu plasirala u Njemačku, u Muenchen, što se pokazalo dobrim potezom - prisjeća se. Naglašava i dobru suradnju s Osječko-baranjskom županijom te matičnom općinom Draž. Podsjetimo, posljednja kapitalna investicija tvrtke Dalis realizirana je 2019. godine, kada je otvoren novi plastenik površine 11.774 četvorna metra, čime je zaokružena hidroponska proizvodnja visoko kvalitetnog povrća. Investicija je bila vrijedna približno 12 milijuna kuna (od čega je povrat novca iznosio 7,4 milijuna kuna), a realizirana je preko natječaja Ministarstva poljoprivrede, kroz mjeru 4.1.1. I.Getto
Najčitanije iz rubrike