Osijek
PO OSMIJEH SE PREKO GRANICE NE MOŽE

Ostali na pola puta do novih zuba - što sad?
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Osječkim se doktorima dentalne medicine sada za pomoć javljaju pacijenti koji su dentalnu terapiju započeli u Srbiji ili BiH

Procjenjuje se kako je promet u ordinacijama dentalne medicine u 2020. godini opao od 30 do 40 posto, a pravo će se stanje vidjeti nakon godišnjih financijskih izvješća velikih dentalnih klinika, koja će biti objavljena početkom travnja. Naime, na samom početku epidemije, u ožujku prošle godine, zubari su proglašeni nositeljima visokog rizika virusne zaraze, što je većini građana zacijelo bio presudan čimbenik u odluci da posjet ordinacijama dentalne medicine odgode za neka sigurnija vremena.

Je li jeftinije?
Kako navodi predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske komore dentalne medicine, dr. sc. Miroslav Sikora, sada se promet polagano normalizira, jer je postalo jasno da su ordinacije dentalne medicine, kada se sve radi prema protokolu, posve sigurne.

- Općenito je broj zaraženih stomatologa minimalan, osobno ne poznajem nikoga tko se zarazio u ordinaciji. I oni doktori dentalne medicine koji su bili pozitivni na koronavirus, bolest su dobili u krugu obitelji, najčešće od djece ili znanaca - naglašava dr. sc. Sikora.

Osječki doktori dentalne medicine ipak su u navedenom razdoblju zabilježili porast u dvije kategorije novih pacijenata. Prva su pacijenti koji su prije zatvaranja granica dentalnu terapiju započeli u susjednim zemljama, Srbiji i BiH, ali ju zbog pandemije COVID-19 nisu mogli završiti, niti obavljati redovite kontrole i preglede.

- U našoj je ordinaciji dosta sugrađana koji su terapiju započeli u Novom Sadu, a sada zbog testiranja posao ne mogu završiti ondje. No zapravo i oni sada vide kako to preko granice i nije toliko jeftinije koliko su mislili. Razlika u cijeni je oko 30 posto, no često su ondje cijene i prikrivene. Znači, ondje reklamiraju da su dentalni implatanti "all in four" oko tri tisuće eura, a kod nas su pet tisuća eura, ali ondje vam zataje da je završni rad još oko 2000 eura, dakle - cijena je na kraju ista kao kod nas u startu - tvrdi dr. Josip Čes iz osječkog Dental centra Čes.

Prava pacijenata
U pružanju dentalnih usluga izvan Europske unije, pokazalo se, prestaju vrijediti prava pacijenata, pa mnogi pacijenti sada traže zaštitu Hrvatske komore dentalne medicine, ali ona je nemoćna.

- Mi smo stalno upozoravali na ovu problematiku, koja se i sada pojavila, a to je da su prava naših građana ondje kao pacijenata nedefinirana i ušteda od 30 posto, kako se sada vidi, baš i nije isplativa. Recimo, ortodoncija u Novom Sadu jest 30 posto jeftinija, ali u to treba uračunati i najmanje 15 odlazaka onamo. Sada se dio pacijenta javlja i pita kako da ostvari svoja prava zbog zatvorenih granica, ali mi ne možemo pomoći, to je rizik koji su sami preuzeli. Takvi pacijenti sada moraju tražiti ordinaciju kod nas koja uopće želi preuzeti dopola obavljen posao, što je ponekad problem - naglašava dr. sc. Sikora.

Drugi je aspekt povećanja posla u stomatološkim ordinacijama vezan uz estetske korektivne usluge, odnosno filere i injekcije botoksa, kao i izbjeljivanje zuba.

- Građani koji dolaze na izbjeljivanje zuba ili zbog filera imamo više nego ikada prije. To su također usluge zbog kojih se išlo u susjednu Srbiju, a kako je to nešto što se mora održavati, jer se u suprotnom vidi nagla promjena, sugrađani tu vrstu usluga nastavljaju raditi kod nas u Osijeku - otkriva dr. Čes.

Recimo kako se cijene ugradnje implantanta bez pratećih nadogradnji kreću od tri do šest i pol tisuća kuna, titanska nadogradnja košta oko 1500, a cirkonska više od dvije tisuće kuna. Cijena je krunice od 1500 do 2500 kuna. Blago odstupanje od navedenih cijena je moguće, pogotovo s obzirom na to da dentalne poliklinike u posljednje vrijeme uvode akcijske ponude.

Sve u svemu, želite li srediti zube i imati zdrav i lijep osmijeh, ovisno o stanju i željama, moguće je da ćete za to trebati izdvojiti od dvije-tri do čak deset tisuća eura.

Nefreteta Z. Eberhard
Otežano poslovanje do 2022. godine
- Komorske analize, utemeljene na analitici očekivanih zdravstvenih kretanja i očekivanoj krivulji oporavka nacionalnih gospodarstava, o kojima jako ovisi i kupovna moć pacijenata, pokazuju otežano poslovanje, koje će, prema našem mišljenju, potrajati sve do travnja 2022. Hrvatska komora dentalne medicine izrazito je zabrinuta navedenom situacijom, u kojoj je vrlo teško održavati rad dentalnih klinika, ordinacija i laboratorija, osobito onih koji nemaju ugovor o provođenju obveznog zdravstvenog osiguranja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje - kažu u Komori.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike