Mozaik
DANAS POČINJE DIGITALNI DIO BERLINALA

Pobjednike ćemo znati prije nego što ih vidi kinopublika
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Natječe se 15 filmova, a potpisuju ih filmaši kojima ovo nije prvo sudjelovanje

Velika je želja da se svi ponovno sretnemo licem u lice, ali globalna zdravstvena situacija ne dopušta da održimo festival u fizičkom obliku - još sredinim prosinca izjavila je izvršna direktorica filmskog festivala u Berlinu Mariette Rissenbeek te dodala: "Istovremeno želimo svjetskoj filmskoj zajednici osigurati platformu za tradicionalni susret u veljači kako bismo podržali restart globalne filmske industrije a da istovremeno ne ugrožavamo ničije zdravlje."

S njom se slaže i novi umjetnički direktor Berlinala Carlo Chatrian, koji je prošle godine preuzeo palicu od Dietera Kosslicka, koji je jedan od tri glavna svjetska festivala vodio punih 18 godina.

- Kao odgovor na trenutak u kojemu živimo odlučili smo ovogodišnje festivalsko izdanje održati u dva dijela kako bismo ispunili misiju koju Berlinale ima, pa ćemo nakon digitalnog izdanja, koje će se u ožujku održati za profesionalce, u lipnju organizirati projekcije u kinima i na otvorenom za publiku, koja će na taj način imati prilike vidjeti cijeli filmski program te uživati u proslavi filmske kulture i umjetnosti na način koji je jedino ispravan - kaže Chatrian.

Drugi dio u lipnju
Nakon Sundancea u siječnju, prvog ovogodišnjeg velikog filmskog festivala koji se održao online, nakon Cannesa, koji je svoje 74. izdanje već prebacio iz svibnja u srpanj, i Berlinale je, eto, pokleknulo pred koronavirusom te će se održati u neobičnom hibridnom formatu u dva termina. Tako se od 1. do 5. ožujka za filmske profesionalce održava program u digitalnom obliku, koji uključuje European Film Market i Co-Production Market, posvećene filmskom biznisu, Berlinale Talents, na kojemu sudjeluju novi talenti i mlade filmske nade, te World Cinema Fund, kao platforma za razvoj i potporu kinematografijama u slabije razvijenim svjetskim regijama kao što su Latinska Amerika, Afrika, Bliski istok, središnja Azija i druge.

Od 9. do 20. lipnja održat će se drugi dio ovogodišnjeg Berlinala, nazvan Summer Special, tijekom kojegs će berlinska publika i filmofili, ako ne dođe do novog pogoršanja epidemiološke situacije, moći pogledati filmove iz Natjecateljskog programa, uključujući i pobjednike 71. Berlinala, kao i filmove iz ostalih festivalskih sekcija: Berlinale Special, Berlinale Series, Encounters, Berlinale Shorts, Panorama, Forum & Forum Expanded, Generation, Perspektive Deutsches Kino i Retrospective. Zanimljivo je da će, i unatoč tomu što se festival održava u digitalnom obliku, žiri 71. Berlinala filmove u konkurenciji gledati uživo u Berlinu te objaviti pobjednike 5. ožujka. To će vjerojatno biti i jedinstven slučaj da festivalski pobjednici budu poznati mjesecima prije nego što će publika moći pogledati filmove.

Kvalitetom, atraktivnošću i intrigantnošću filmskog programa Berlinale već godinama kaska za svojim konkurentima u Cannesu i Veneciji, a na prvu loptu čini se da se to ni ove godine neće promijeniti. Ipak, neki se naslovi izdvajaju i nameću kao magneti za publiku, kao i potencijalno zanimljivi autorski radovi proslavljenih filmaša.

Hrvatska koprodukcija
U natjecateljskom programu prikazat će se 15 naslova (nešto manje nego inače, glavni program obično čini 20-ak naslova), a većinu filmova potpisuju filmaši kojima ovo nije prvo sudjelovanje na Berlinelu. Izdvajaju se rumunjski "Bad Luck Banging or Looney Porn", u režiji Radua Judea, u kojemu Hrvatska sudjeluje kao jedan od koproducenata, a iza neobičnog naslova krije se priča o školskoj učiteljici čiji se život pretvara u noćnu moru nakon što na internetu procuri snimak njezina seksualna kućnog uratka; britanska drama "Albatross", koju potpisuje francuski redatelj Xavier Beauvois s Felicity Jones u naslovnoj ulozi; "Petite Maman", novi film francuske filmašice Celine Sciamma, koja se proslavila kanskom uspješnicom "Portret dame u plamenu"; "Introduction" proslavljenog korejskog filmaša Sang-soo Honga, drama o južnokorejskom mladiću koji putuje u Berlin kako bi iznenadio svoju djevojku; libanonska drama "Memory Box" o samohranoj majci u Montrealu koje se nosi s traumama iz libanonskog građanskog rata 1980-ih; "Nebenan", berlinska društvena komedija i redateljski prvijenac međunarodne njemačke zvijezde Daniela Brühla ("Kapetan Amerika: Građanski rat", "Nemilosrdni gadovi", "Utrka života)"; "I‘m Your Man", njemačka znanstvenofantastična romantična komedija sa Sandrom Hüller ("Toni Erdmann") kao znanstvenicom koja pristaje na eksperiment u kojem će tri tjedna živjeti s humanoidnim robotom, i Netflixova produkcija "Una pelicula de policias", drama o dva glumaca koja otkrivaju kako je to biti policajac na ulicama Mexico Cityja.

Stjepan HUNDIĆ
BERLINALE SPECIALS: FILM O TINI TURNER
U programu Berlinale Specials, posebno popularnom među širom publikom, svakako treba spomenuti biografski glazbeni dokumentarac “Tina”, o legendarnoj američkoj soul i rock divi Tini Turner; filmovi dvaju novi ženskih glasova na američkoj indie sceni Line Roessler (komedija “Best Sellers”, u kojoj naslovne uloge tumače Aubrey Plaza, Cary Elwes i Michael Caine) i Natalie Morales (drama “Language Lessons”); triler “The Mauritanian” u režiji Kevina MacDonalda (“Posljednji škotski kralj”), temeljen na istinitom događaju o Mohamedou Ouldu Salahu, koji je bez suđenja završio u američkom zatvoru, u kojemu se uz Tahara Rahima u naslovnoj ulozi pojavljuju Jodie Foster, Shailene Woodley i Benedict Cumberbatch, te humorna drama “French Exit” u kojoj Michelle Pfeiffer tumači ostarjelu pripadnicu otmjenog društva na Manhattanu koja se sa sinom i mačkom preseli u mali stan u Parizu.
ŽIRI OVE GODINE NEMA PREDSJEDNIKA
Ovogodišnji međunarodni žiri čine pobjednici prethodnih festivalskih izdanja, čiji su filmovi bili nagrađeni Zlatnim medvjedima, a zanimljivo je da ovaj put žiri nema predsjednika. Šesteročlani žiri čine Iranac Mohammad Rasoulof (prošlogodišnji pobjednik s filmom “Zlo ne postoji/There is no Evil”), Izraelac Navad Lapid (Zlatni medvjed godinu prijee za film “Sinonimi”), Rumunjka Adina Pintilie (glavna nagrada za hermetičnu dramu “Ne diraj!/Touch me Not” 2018.), Mađarica Ildiko Enyedi (najbolji film “Tijelo i duša/On Body and Soul” 2017.), Talijan Gianfranco Rosi (Zlatni medvjed za dokumentarac “Gori more” 2016.) i Jasmila Žbanić, čija je “Grbavica” u Berlinu trijumfirala 2006. godine.
konkurencija
ZANIMLJIVI

AUTORSKI

RADOVI
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike