Regija
IGOR FAZEKAŠ, NOVI PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Najam od 220.000 kuna mjesečno za Grad nije prihvatljiv
Objavljeno 27. veljače, 2021.

SLATINA - Nakon što su u HDZ-u održani unutarstranački izbori, u Slatini je na mjestu predsjednika Gradskog odbora stranke Igor Fazekaš zamijenio dosadašnjeg predsjednika Mirana Janečića. Budući da je Janečić obnašao i funkciju predsjednika virovitičko-podravske Županijske skupštine, gubitkom izbora u stranci podnio je ostavku i na to mjesto.


Fazekaš je izabran i za dopredsjednika Županijske organizacije HDZ-a, koja ga je nakon Janečićeve ostavke predložila za predsjednika Županijske skupštine. Tako je Igor Fazekaš postao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Slatina i kandidat za slatinskoga gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije.


U prvom intervjuu u funkciji predsjednika Županijske skupštine u programu Radio Slatine, koji je vodio direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, Igor Fazekaš kritički se osvrnuo na rad aktualnog gradonačelnika Denisa Ostrošića, naglasivši nedostatak njegove komunikacije s obnašateljima vlasti na županijskoj i državnoj razini te nedostatak pripremljenih i apliciranih projekata. Fazekaš se posebno osvrnuo na kampus u kojem se u obnovljenoj upravnoj zgradi nekadašnjeg Industrijskog kombinata Gaj planiraju predavaonice, dječji vrtić, ugostiteljski objekt, spavaonice za studente i predavače te drugi sadržaji potrebni za dislocirane studije pojedinih visokoškolskih ustanova.


Vijećnici (oporbenog) HDZ-a u slatinskom Gradskom vijeću još u srpnju prošle godine procijenili su da je mjesečni iznos od 220 tisuća kuna za najam toga prostora prevelik, a posebno su izrazili nezadovoljstvo kad su saznali da je pročelnik Stručne službe Grada Krunoslav Šarabok u funkciji direktora tvrtke Slatina plus bez znanja vijećnika već potpisao 20-godišnji ugovor o najmu s privatnim investitorom u ukupnoj vrijednosti većoj od 50 milijuna kuna. Gradski proračun za 2021. godinu ipak je usvojen bez toga troška.


– Osobno mi je drago da je i župan Andrović prošlog tjedna bio u prostoru kampusa s investitorom gospodinom Kalemom, mi to apsolutno podržavamo,  mi jesmo za školu u Slatini, ali pod jasno definiranim uvjetima, – rekao je Igor Fazekaš u programu Radio Slatine. – Škola bez učenika nije škola, činjenica je da se radi o jednom specifičnom načinu ulaganja gdje je privatnik uložio i opremio školu, ali je isto tako činjenica da sve do trenutka dok bilo koji fakultet ne bude dobio dopusnicu Ministarstva obrazovanja, kojom će biti jasno definirano da se može raditi upis studenata u izdvojenu lokaciju, recimo da je to Slatina, onog trenutka kad to bude objavljeno na Internet stranicama tih fakulteta, mi ćemo apsolutno tu priču podržati, ali tada će se steći uvjeti da se taj studij ne financira štetnim ugovorom za Grad od 50 milijuna kuna, nego da se financira iz Ministarstva obrazovanja, iz jedinica lokalne samouprave, pa i iz Županije. Visoku školu u Virovitici od samog početka financira Ministarstvo obrazovanja, sve općine, svi gradovi i Županija, tako to treba biti i u Slatini. Mislim da je to hvale vrijedan projekt, ali sama činjenica da to treba koštati 174.000 kuna mjesečno, plus PDV, na 20 godina, dakle da je to 50 milijuna kuna, i da to nakon 20 godina opet neće biti u vlasništvu Grada, vrlo je štetna za Grad Slatinu. To je kao da uzmete kredit, napravite kuću, vraćate kredit 20 godina, i nakon tih 20 godina ta kuća nije vaša. Mislim da se to može i treba rješavati na jedan drukčiji i transparentniji način.
Igor Fazekaš je dodao kako je i sam nakon razgovora sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem predložio da se razmotri mogućnost da to bude centar za rehabilitaciju branitelja, s obzirom da imamo samo jedan u Hrvatskoj, koji bi se mogao financirati iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike